Изгубените снимки от Барселона
Елена Миланова

Когато миналата година се запитахме "Как е възможно?! Колко такива Вивиан Майер живеят сред нас неоткрити?", не очаквахме, че толкова скоро ще се появи друг анонимен гений. Но той се появи – още едно фотографско око, наблюдаващо света, запечатало сцени от ежедневния живот върху черно-бяла лента без следа от търсене на слава, пари, признание...

През 2001 г. американецът Том Спонхайм прекарва ваканцията си в Барселона. На път за Саграда Фамилия се отбива за малко шляене на пазарче за вехтории, където забелязва купчина негативи. Продавачката иска 2.50 долара за плика, той плаща 3.50 и така открива уникалното творчество на рядък талант.

През 2010 г. Спонхайм създава Фейсбук страница, която да свърже хора в Барселона, интересуващи се от фотография, и така евентуално да открие анонимния творец. През 2017 г. Бегоня Фернандес, впечатлена, дава един лайк на страницата му и се заема с търсенето на автора на снимките. Стъпка по стъпка, от началното училище, присъстващо на много от снимките, през постинг за конкурс за красота в 1962 г. и архивите на фотографската асоциация на Каталуня, тя стига до прашните страници на списания, на една от които забелязва снимка. Кадърът е сред публикуваните в страницата във Фейсбук – Fevor е портрет на молеща се жена, спечелил четвърто място във фотографски конкурс през 1961 г. Авторът? Милагрос Катурла. 

Милагрос е седмото от десет деца в семейството. Била е учителка, но е работила в администрацията на училището. В апартамента й имало тъмна стаичка, където е проявявала снимките си, преди да почине през 2008 г.

"Испанският отговор" на Вивиан Майер, както Милагрос Катурла е представяна от Фернандес и Спонхайм, предстои да бъде открита от широката публика. В момента се организира първата изложба на Катурла – през май, по време на барселонския фотографски фестивал Revela-T.

Повече снимки на Милагрос Катурла можете да разгледате в галерията. 

 

Източник: http://mashable.com

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град