Юлия Малинова – достойнството на българката
Елица Павлович
Снимка от книгата "Първите дами на Царска България", Цветана Кьосева, Университетско издателство "Св. Климент Охридски", Сф 2010

Родена в Русия еврейка с холандски корени, Юлия Малинова идва в България с любимия мъж и посвещава живота си на новата си родина. Нейната активна работа в подкрепа на правата на жените и в защита на всички онеправдани имат видими и значими резултати. Неслучайно в книгата на Цветана Кьосева за първите дами на Царска България статията за съпругата на Александър Малинов се казва "Юлия Малинова – феминистката".

Юлия Яковлева се ражда на 15 септември 1869 г. в заможно семейство. Родителите й я изпращат да учи зъболечение в Германия, където нейна съквартирантка е Роза Люксембург. Така Юлия се запознава отрано с идеите за равенство на жените и още в края на XIX век е убедена, че жената има свое място в света на мъжете. До края на живота си отстоява правото си да е равнопоставена на своя съпруг.

Юлия има късмет в това отношение. В Киев тя се запознава с българина Александър Малинов, който завършва право в тамошния университет. Малинов е изключително възпитан, стилен и интелигентен мъж. Неговото елегантно облекло и безупречни обноски са толкова нетипични за тогавашна България, че дори княз Фердинанд признава, че Малинов е невероятен мъж. Юлия се покръства като православна християнка, за да може да се омъжи за Александър Малинов, и пристига заедно с него в България. Двамата имат много силна връзка, като се подкрепят и си помагат във всичко. Малинов е съветник на съпругата си, която непрекъснато е заета с активна социална и благотворителна дейност. 

Юлия Малинова пише статии за историята на еманципацията, за образованието по света, призовава към приравняване на мъжките и девическите гимназии в страната и за даване на избирателни права на жените.

През 1897 г. Ана Карима основава Софийско образователно дружество, в което членуват най-интелигентните жени на тогавашна България. Дружеството издава вестник "Женски глас", където Юлия Малинова отговаря за новините от чужбина. Именно във вестника за първи път се поставя въпросът за извоюване на граждански и политически права на жените. Юлия Малинова пише статии за историята на еманципацията, за образованието по света, призовава към приравняване на мъжките и девическите гимназии в страната и за даване на избирателни права на жените.

През 1901 г. Юлия Малинова е съосновател, а по-късно и председател на Българския женски съюз. От 1926 г. нататък тя е почетен председател на съюза. Дейността на БЖС е насочена към насърчаване активността на жените. Под ръководството на Юлия Малинова през 1905 г. е открито бюро "Женски труд", което организира просветни, шивашки и търговски курсове за момичета, не малко от които по-късно правят кариера в съответната област. Когато Александър Малинов става премиер, дейността на бюрото се разширява значително.

Освен със социална дейност Юлия Малинова е ангажирана и с благотворителни каузи. Тя членува в редица столични дружества, сред които са знакови организации като "Майка" и "Милосърдие". След 1934 г. влиза в УС на Съюза "Обществена подкрепа" и завежда отдела за старческите домове. През 1930 г. Юлия Малинова подарява на фонда, носещ нейното име, парцел от 600 кв.м. в квартал около Софийската семинария. По-късно там е построен дом за нуждаещи се бедни жени. На бул. "Цариградско шосе" е открит дом за сираци, носещ името "Юлия Малинова".

За приноса към делото на общественото подпомагане е провъзгласена за почетен гражданин на София

Александър и Юлия Малинови имат пет деца – три дъщери и двама сина, за които идването на социалистическата власт е край на нормалния живот. Всички те емигрират в чужбина, като в България остава само синът на най-малката дъщеря, Маня, който е изселен от София и успява да се срещне с майка си след 32 години раздяла.

Александър Малинов пет пъти става министър-председател на България и знаменателно по негово време България става царство, цар Фердинанд абдикира и цар Борис ІІІ се възкачва на престола. Освен това Малинов е един от най-известните адвокати на България. Въпреки това семейството има само една къща, на "Граф Игнатиев", където по-късно е построена кооперация, в която Малинови имат няколко апартамента. Голяма част от парите им отиват за благотворителност.

Юлия Малинова умира в София през 1955 г. далече от децата си, разочарована от съдбата на Женския съюз, преминал изцяло под съветско влияние. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град