Хижа "Рай", Райското пръскало и връх Ботев
Дина Карагяурова

Хижа "Рай", водопадът Райското пръскало и връх Ботев са сред най-популярните туристически обекти в Стара планина, а е учудващо колко малко хора са ги посетили в действителност. Също както и Рилските езера

Факт е, че изкачването на връх Ботев, особено през хижа "Рай", не е никак лесно, освен това за него е нужно да предвидите поне една нощувка. За мен, като човек, който обича планината, но няма особено солиден тренинг, това беше голямо предизвикателство и съм щастлива, че днес мога да споделя своите впечатления с вас.    

Точно на това място обаче аз ще предпочета да се въздържа от лирични отклонения и излишен патетизъм (в които иначе съм склонна да изпадам) и ще ви кажа само едно – отидете там! Силно вярвам, че това са три места, които всеки от нас по възможност трябва да посети точно както Рилските езера и Рилския манастир например. "Опознай родината, за да я обикнеш!" в случая важи с пълна сила.   

Маршрутът започва от местността Паниците край град Калофер и след около 5 часа преход води до хижа "Рай", която се намира на 1540 м надморска височина. Тук е добре да починете малко и след това да се качите до Райското пръскало, което между другото е най-високият водопад на Балканския полуостров. Вижда се от хижата, но заради голямата денивелация отнема около 40 минути ходене пеша. Ако имате късмет като нас, в скалите около хижата може да видите диви кози. 

Вечерта може да преспите в хижата или да опънете палатката си в непосредствена близост. Ресторантчето и санитарните помещения са на разположение на всички туристи, без значение къде нощуват те. Условията са приемливи. 

 

Ако ще изкачвате връх Ботев, планинарите съветват да станете рано сутринта и да тръгнете към 8:00 ч. Преходът в двете посоки заедно с разходката и почивката на самия връх ще ви отнеме около 6 часа. Пригответе си вода и връхни дрехи с дълъг ръкав, защото горе духа силно дори и в хубаво време. Маршрутът започва със стръмен участък, осеян със серпентини, след което ще ви отведе до прословутата Тарзанова пътека. В действителност на самата пътека има няколко стръмни и опасни места, но те са подсигурени със стоманено въже, така че всичко е в рамките на поносимото.

Подгответе се за сериозно катерене  денивелацията от хижата до върха е повече от 800 метра и поради тази причина слизането също е не по-малко предизвикателство от изкачването. На самия връх, който всъщност е плато, може да си вземете печат от метеорологичната станция, да се подкрепите с топли напитки и дори да пренощувате в туристическата спалня. 

Ако можете да си позволите още една нощувка, препоръчвам ви го. Ние трябваше да изкачим Ботев и да извървим целия път наобратно до Паниците в рамките на един ден, което доста ни изтощи. Също така моят съвет е в групата да има поне един човек, който вече е минавал този маршрут, особено ако ще изкачвате върха. По възможност изберете работен ден, защото през уикенда в хижа "Рай" има много хора и е възможно да няма свободни места. Ако ходите през уикенда, задължително се обадете и резервирайте легла предварително. Носете си достатъчно вода, подходящи дрехи и надеждни планински обувки. Информирайте се добре и планирайте времето си, преди да тръгнете. Това е. 

И понеже една снимка казва повече от 1000 думи, споделям с вас снимки от нашия преход с пожеланието да видите тези впечатляващи гледки на живо. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град