Хелзинки, приказки от Севера
Мина Котларова

Финландия е първата северноевропейска държава, която посетих, и перфектната организация на Севера ме посрещна още при пристигането ми.

Кацнахме около 4 ч. сутринта, а първият автобус на финладските авиолинии от летището до центъра бе в 5 ч. В този ранен час бяхме единствените му пътници, но въпреки това напуснахме терминала абсолютно по разписание и шофьорът бе изключително мил. О, имаше и безплатен Wi-Fi.

Летището на Хелзинки се намира на около 30 минути с автомобил от центъра на столицата, а цената, срещу която можете да стигнете дотам, варира от 6.50 евро на човек с шатъла на финландските авиолинии, през около 30 евро с Uber, до 40-70 евро с такси.

Нашето пътуване започна чудесно - автобусът беше удобен, стаята ни бе готова още в 6 ч. сутринта и след кратка дрямка обухме удобни и топли обувки за разходка из града. Или поне на централната му част. Забележителностите в Хелзинки са разположени в две основни зони на града - южният квартал Kruununha и западният квартал Töölö.

Започвайки от перлата на финландската столица, първата забележителност, която посетихме, бе Катедралата на Хелзинки. Прекрасна класическа сграда, която на пръв поглед не подсказва, че всъщност е религиозен център. Интериорът й е също толкова красив и изчистен, колкото и фасадата. Тази евангелска лутеранска катедрала (повече от 70% от населението на Финландия принадлежи към Лутеранската църква) се намира на Площада на Сената. Построена е в периода 1830 г.-1852 г. и до независимостта на Финландия от Русия през 1917 г. е била известна като църквата „Св. Николай“ (наименувана на Цар Николай I от Русия).

Точно пред катедралата се издига паметникът на руския цар Александър II Освободител, издигнат през 1894 г. в знак на благодарност за множеството реформи, подсилили автономията на Финландия от Русия. Финландците го наричали „Добрият Цар“.

В близост до Площада на Сената се намира и катедралата „Успенски“, известна като най-голямата източноправославна катедрала в Западна Европа. Изключително красиво е как топлите тонове на фасадата й контрастират с белия сняг наоколо.

На юг от Площада на Сената, точно край брега на Балтийско море, се намира Пазарният площад. Самият пазар също заслужава внимание (понделник-събота от 8 ч. до 18 ч). За прът път отваря врати през 1889 г. и макар и да не е много голям, разнообразието на предлаганите продукти е голямо - от плодове и зеленчуци до сирена, месо, прясна риба и дори подправки. Също така е приятно местенце за лек обяд или топла капучино пауза.

Друга красива църква в района е „Св. Джон“ - намира се на около 10-минутна разходка от пазара. За съжаление, когато пристигнахме, беше затворена, но сградата и отвън е истински шедьовър, така че разходката в студеното време определено си заслужаваше.

Какъв по-приятен завършек на мразовит ден от чаша Каберне Совиньон? На мен поне ми е любимо. А най-страхотното място за това в Kruununha според мен се намира точно между Пазарния площад и Еспланади Парк - заведението „Капели“. Наподобява малък замък с лек нюанс на оранжерия, състои се от три зали и има за всекиго по нещо - луксозен ресторант (непременно опитайте традиционната супа от сьомга), снекбар на самообслужване, който предоставя разнообразни опции за по-леко и бързо хапване, и романтично затъмненият бар с тежки кристални полилеи.

Друго страхотно местенце за питиета в Хелзинки е бар А21. Обстановката много ми напомни на любимо заведение в София, което с приятелки наричахме „царството на коктейлите“ („Оскар“ на ул. Добруджа). Тук обаче любим ми стана „Секс в гората“.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град