Ханой, където Азия, Европа и Америка се срещат
Мина Котларова

Първият ми контакт с виетнамската култура бе, когато бях може би на 4 или 5 години, и оттогава насам Виетнам винаги ме е привличал като дестинация. Така че след като прекарахме няколко дни в Камбоджа, Ханой естествено бе следващата спирка в азиатското ни приключение.

Отседнахме в хотел в Стария квартал, в близост до езерото Хоан Кием. Тук за пръв път ми се случи да бъда настанена в стая без прозорци. Предполагам, това е част от чара на наследството на къщите тип "тръба" (tube houses). Техният строеж е започнал по времето на Династия Ле (1428 г.-1788 г.); могат да бъдат едва 2 м широки, но на дълбочина достигат до 80 м. Обикновено фасадата винаги е заета от магазин, следват работилница и вътрешен двор, който осигурява циркулацията на свеж въздух. Жилищните помещения се намират едва след вътрешния двор. В днешно време ги наричат "ракетни сгради" (rocket buildings), тъй като са ограничени от площта на старите къщи, но растат на височина.

Първият ни ден в града бе събота и след закуска се отдадохме на приятна разходка покрай езерото Хоан Кием. Заобикалящите го булеварди бяха затворени за движение и препълнени с хора, наслаждаващи се заедно със семействата си на почивния ден.

В средата на езерото се намира т.нар. Кула на Костенурката (Thap Rua), построена през XIX век, за да увековечи легендата за златната костенурка, която осигурила магически меч на Генерал Ле Лой, с който той освободил Ханой от китайската окупация на Династията Минг. В северния край на езерото се намира Храмът на Нефритената планина (Den Ngoc Son), построен в началото на 1800 г. и достъпен днес по червен дървен мост.

От Den Ngoc Son се отправихме на юг и минахме покрай луксозния хотел Sofitel Legent Metropole Hanoi и Операта - две много красиви сгради в колониален френски стил.

Не след дълго намерихме и затворът-музей Hoa La - официалното му наименование по време на френското управление е било Maison Centrale. Максималният му капацитет е бил 450 затворници, но през 30-те години на миналия век броят им е достигнал близо 2000. Експозициите в музея представят по изключително реалистичен начин съдбата на обитателите му. По време на Американската война пленени американски пилоти също са били настанявани тук. Те наричали затвора "Ханой Хилтън".

Напуснахме тежката атмосфера на затвора-музей и се отправихме на север, намирайки почти без да искаме катедралата "Св. Йосиф" - най-важният център за вероизповедание на католиците в Ханой. Известна е още като Nha Tho Lon. Леко встрани попаднахме на много цветен и приятен смути бар с тераса, разкриваща гледка към катедралата и площада пред нея.

В първия ден обиколихме пеша цялата южна част на Стария квартал, така че в края на деня имахме нужда от заслужена почивка, придружена с вкусна вечеря в лежерна обстановка. Въпреки умората обаче все пак беше събота вечер, затова не искахме да пропуснем възможността да опитаме от столичния нощен живот.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град