Waldorf Astoria между бляскавото минало и неизбежното бъдеще
Елена Миланова

С Waldorf Astoria в Ню Йорк са свързани две исторически сгради. Първият хотел, носещ това име, отваря врати през 1893 г. (арх. Хенри Дж. Харденберг). Сградата е разрушена, за да се появи на нейно място Empire State Building. Следващият хотел Waldorf Astoria е построен с амбиция и размах за пищност и грандиозност, нямащи равни и до днес.

Днешният хотел Waldorf Astoria на Парк Авеню 301 е построен на място, където в миналото е имало гробище за неидентифицирани лица. Когато отваря врати през 1931 г. обаче, това е най-големият (и най-високият до 1963 г.) хотел в света, който много бързо се превръща в една от иконите на Ню Йорк. 

47-етажната сграда е и най-голямата сграда в Art Deco в света и представлява един от най-блестящите примери за този стил в изкуството и архитектурата – жив музей на декоративната орнаметнация, пълен с картини, скулптури и безброй красиви мотиви. Това място е било толкова важно за живота в града, че под него все още има запазена тайна спирка на метрото. Тя е служила, за да се придвижват лесно и незабелязано до хотела президентът Рузвелт и други VIP личности.

Сградата на архитектите Шулце и Уивър е не само място за отсядане на богати гости или за поклонение на почитателите на Art Deco и разточителството от ерата "Великият Гетсби", а и една от най-големите забележителности на Ню Йорк.

Списъкът на президентите и кралските особи, гостували в хотела, е безкраен, както и този на интелектуалците и звездите. Хотелът е бил постоянна резиденция на Мерилин Монро например, както и сцена на много исторически събития, филми и разбира се, родно място на салатата "Уолдорф".

Ето защо, когато през февруари 2015 г. хотелът беше продаден от Hilton Holdings Incorporated на китайската застрахователна компания Anbang Insurance Group за 1,95 млрд. долара (приблизително 1,4 млн. долара за стая или с други думи най-скъпата продажба на хотел в историята), много сърца се свиха тревожно, предусещайки разрушения и заличаване на безценно художествено и историческо наследство.

За да усетите мащаба на продажбата, Конрад Хилтън е купил хотела през 1949 г. за 3 млн. долара, сума, с която днес би могъл да си купи едва две от 1416-тe му стаи. Част от мега сделката днес е и стогодишно право на Hilton Holdings Incorporated да управляват хотела.

На 1 март 2017 г. хотелът затвори врати и към края на 2020 г. ще бъде отворен отново със значително по-малко стаи в хотелската част (до 500) и стотици частни луксозни апартаменти.

Какво ще се случи с безценния му интериор, е въпрос, който веднага разбуни духовете по света. Една от добрите новини, свързани със запазването му, дойде от Комисията по забележителностите в Ню Йорк, които миналата седмица гласуваха единодушно за консервация на 24 пространства от първите три етажа, включително голямата бална зала и балконите, мозайките на входа със 140 хил. мраморни плочки, както и централното фоайе с неговата часовникова кула, върху която стои малка реплика на Статуята на Свободата.

Другата хубава новина е, че новите собственици Anbang Insurance Company декларираха, че разбират важността на сградата и подкрепят препоръките на комисията, както и че ще съхранят наименованията на най-важните обществени пространства вътре в сградата.

Остава да видим до каква степен през 2020 г. новият Waldorf Astoria ще носи духа на Великия Гетсби. Дотогава, разгледайте в нашата галерия част от интериора на тази велика сграда.

 

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град