Летни маршрути: Старосел
Селина Йонкова

Близо до село Старосел, в централната част на Община Хисар, под южните склонове на същинска Средна гора, се намира винарският комплекс "Старосел". Построен във възрожденски стил и от естествени материали, той разполага с хотелска част, ресторант, СПА център, както и открит и закрит басейн.

Винарската изба е от 2005 г. и произвежда по уникална за България технология, основана на древнотракийски рецепти, както твърдят. В нея можете да опитате наистина добри бели и червени вина, розе и ракия. Изградената по подобие на храм на Дионисий енотека наподобява ротонда. Домакините организират различни винени дегустации и турове. За непрофесионален любител на виното като мен една такава разходка се превръща в приятно изживяване, подсилено от тайствено звучащите термини, характерни за винената индустрия: плътно тяло, канелена почва, тероар, милезим... И виното придобива вкус на дъбови гори, стъпки на сърни и промушващо се през листата слънце... С малко въображение, на светлината на свещите по земята, човек може и да повярва, че в тракийското светилище не просто пием вино, а отдаваме почит към боговете.

За съжаление, ресторантът не е много добър, с неговите натежаващи детайли и твърде голямо меню, което се отразява на качеството на кухнята. Неоправдано висока е според мен и надценката на вината. 

Откритият и разкопан през 2000 г. от д-р Георги Китов тракийски култов комплекс под Четиньова могила е най-големият досега открит царски комплекс с мавзолей. Внушителна ограда - крипта от каменни блокове, парадно стълбище с коридор, култова площадка. Очертан е с украсени цветно и пластично плочи, които обграждат входа на вътрешно помещение с диаметър 4,80 метра. Всичко това би могло да бъде много въздействащо, ако не бяха ужасните детайли на нашата българска действителност, способни да опорочат значението на това невероятно откритие.

Изграденият с пари от европейска програма път завършва с паркинг, на който намирате фургон, типичен за гарите, където можете да купите различни напитки и други дреболии, а в другия край - варосана в бяло сграда, силно разпознаваема с изписаните "М" и "Ж" на двата й входа.

В самата гробница е застлан мокет, залепен е обвит в прозрачен найлон некролог на покойния д-р Китов с прикрепена самоделна вазичка с изкуствени цветя, висят кабели, затрудняващи снимането на древния строеж и майсторството на траките... Губи се цялата мистериозност, характерна за подобни места...

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град