Варна, моето любимо място
Момичетата от града
Снимки: Авторът

Нашият конкурс "Обичам този град!" приключи, но ние ще продължим да публикуваме голяма част от получените текстове. Таня Рангелова е от София, на 41 години, работи в държавната администрация. Обича да пътува и го прави винаги, когато има възможност, без значение с кого и с какво. Таня си има една детска любов, към която често се завръща. За нея ще прочетете в следващите редове.

Едно от най-любимите ми места в България е Варна. Родена съм и съм израснала в София, но във Варна се влюбих преди много години, като малко дете, което мама и татко заведоха на море за първи път. Никога няма да забравя необятната синева на морската шир, която се откри пред ококорените ми детски очи… Това бе любов от пръв поглед!

И днес, винаги, когато имам възможност, отскачам до Варна - моето любимо място, за да си „презаредя батериите“, поизтощени от забързаното ежедневие. Имам толкова много любими места във Варна освен морския плаж, разбира се…

Едно от тях е Морската градина - истинско произведение на изкуството, която започва малко след пристанището, виейки се около крайбрежната алея и леко изкачвайки се нагоре, за да се открие в крайната й точка страхотна панорамна гледка към морето отвисоко. Варненската морска градина е една от най-старите в България и е проектирана от чеха Антон Новак, който е участвал и в създаването на виенските паркове Шонбрун и Белведере. Тук виреят множество растителни видове. Построени са и музеи като Военноморския, Аквариума, Зоопарка, Делфинариума, Планетариума… В прослава на българските възрожденски писатели и революционери е направена Алеята на Възраждането, в която са изградени паметници на велики българи като Христо Ботев, Васил Левски, Гоце Делчев и други. В централната част на Морската градина величествено се издига Пантеонът, който е построен в чест на загиналите в периода 1923 г.-1944 г. борци против фашизма от град Варна.

В Морската градина неусетно минава един цял ден, докато я обиколя и разгледам повечето й забележителности…

Сред обичаните от мен варненски забележителности е и символът на Варна - катедралният храм „Свето Успение Богородично“. Градежът на храма е започнат по времето на княз Александър I, като част от средствата са дарени от варненци. Днес храмът пленява с прекрасната си величествена архитектура, позлатените кубета и иконостаса. Тук винаги си паля свещичка за здраве. Правя го и с благодарност, че съдбата отново ми е позволила да дойда в любимия си град, както и с молба скоро пак вятърът да ме довее тук.

Автор: Таня Рангелова

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град