6 причини да видите Тунис
Елица Лозанова
6 причини да видите Тунис (снимки: eLights photography)

Тунис е едно от първите ни пътувания извън Европа. Мина доста време от това пътешествие, но още си спомняме всички красиви места, които открихме там, и всички вълнуващи нови преживявания като първата езда с камили или джип сафари сред пясъчните дюни. Снимките са още от ерата на турбо-сапунерките, но въпреки това отразяват цветовете и настроението на местата, които искаме да споделим с вас.

1. Римският колизеум в Ел Джем

Знаете ли, че в Тунис се намира вторият по големина колизеум в света? Невероятно красивият римски колизеум в Ел Джем e събирал около 30 000 зрители. На влизане в малкото градче нищо не подсказва за това, което ви очаква. Останките на колизеума се издигат насред ниски и олющени къщи и това прави гледката малко извънземна и смущаваща. Може би и това е една от причините той да ни се стори дори по-впечатляващ от римския.

2. Древният Кайруан

Това, което трябва да знаете за Кайруан, е че е най-старият град на Тунис и четвъртият свещен град на исляма след Мека, Медина и Йерусалим. Градът е прочут с красивите си плетени и тъкани килими, които няма как да пропуснете при посещението си – било по уличните пазари или в специалните работилници за килими. Но безспорно най-впечатляващото тук е Голямата джамия – обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

3. Берберските жилища, изсечени в скалите

Скалните жилища на берберите са наистина нещо, което си заслужава да видите. Векове наред берберите издълбават жилищата си в пясъчните хълмове в търсене на поносими температурни условия. Обикновено отделните стаи са издълбани около кръгла зала с отвесни стени и небе вместо покрив. Най-интересно е, че част от тези жилища сега са туристически атракции, но други все още се обитават от своите собственици.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град