Три неща, които можем да направим, преди да се борим с акнето по трудния начин
Момичетата от града
Три неща, които можем да направим, преди да се борим с акнето по трудния начин (Снимка: https://www.storyblocks.com)

Кошмарът на подрастването – акнето, е едно от най-големите предизвикателства пред всяка съзряваща личност. Всички сме били там, всички сме се чувствали ужасно и сме се борили с пъпките и петната – това състояние се приема като неизбежен период и когато най-накрая отшуми, смятаме, че е зад гърба ни завинаги. 

Но всъщност не е точно така. Възрастните хора също са податливи към акне, а животът, който водим – с много стрес и неблагоприятни за здравето ни външни фактори (замърсен въздух, вредни лъчения, лоша храна), води до все по-голям брой възрастни хора, които се връщат към кошмара на акнето. Така че това е лошата новина – акнето си е тук, податливи сме към възпаления и комедони цял живот.

Но хубавото е, че вече знаем. Науката е много напреднала и може да се намеси във всеки един етап от този проблем така, че да минимизира появата на това състояние и до голяма степен да се пребори с него, ако трябва, и по трудния начин. Не е нужно обаче да достигаме до него – антибиотици, хормонално лечение, лазерна терапия, микронитълинг, химически пилинг са революционни открития, но сравнително инвазивни, продължителни и разбира се, никак не евтини.

Това, което можем да направим, е на пръв поглед много просто. Да изградим рутина в хигиенната грижа, правилен козметичен режим и максимално да изолираме неблагоприятните фактори в живота си. Накратко – превенцията и тук е най-важното нещо. Медицинската козметика също е много напреднала. Продуктите за локално нанасяне (лосиони, кремове, гелове) притежават всички съставки, които са необходими, с леки текстури са, незапушващи порите, носят се приятно от кожата и я защитават.

1. Абсолютно задължително е вечерното почистване на лицето. Уморени или не, кожата трябва да е почистена напълно, преди да си легнем. Да се почисти гримът, да се отмахне излишният себум и замърсявания, да се нанесе овлажнител (с подходяща концентрация на салицилова киселнина и LHA например), да се ползват правилни продукти за локална борба (съдържащи ретинол) и да им се даде възможност да действат, докато спим, е А-то на правилната грижа.

2. Да не се прекалява с ексфолиацията на кожата, също е изключително важно. Не повече от два пъти седмично, следвайки правилен метод. Абразивните продукти могат да разкъсат петната, да повишат чувствителността и дори да увеличат възпаленията. Трябва да се избягват ексфолианти с едри частитци и скраб – по-добре е да се избере стягащ лосион, съдържащ LHA, или да се използва ексфолираща ръкавица, кaто след ексфолиране задължително трябва да се нанася овлажнителен продукт.

3. Да се научим да подготвяме кожата си за грим и да се гримираме правилно. Декоративната козметика може да изиграе неблагоприятна роля, ако се ползва неграмотно. Да, повечето продукти вече са леки, съдържат слънцезащита и полезни съставки, но с фон дьо тен, нанесен неправилно и прекалено, една неподготвена за грим кожа си остава застрашена.

Винаги трябва да подготвяме чиста основа за грим – с мицеларна вода се почиства кожата, нанася се стягащ лосион, овлажнител като основа и чак тогава се нанася фон дьо тенът и останалият грим.

Тези три неща, ако се правят правилно и се съчетаят с посещение в козметичен салон няколко пъти годишно, могат във висока степен да предотвратят риска от акне и да го третират, преди проблемът да наложи намесата на по-сложни процедури. 

 

 

#СвободниОтАкне

С подкрепата на La Roche-Posay 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град