Да, това сме ние...
Боян Атанасов
This Is Us

На няколко пъти прибързано обявявах някой телевизионен многочасов филм за "сериала на годината". Първо беше престъпно спреният без втори сезон "Винил" на Скорсезе и Мик Джагър, после "Нощният мениджър" на Сузане Бийр, "Злокобна нощ" (The Night Of), прекрасната възстановка на процеса срещу О Джей Симпсън, "Младият папа". Виж, от Western World и Stranger Things не съм възхитен...

Истинският сериал на 2016 г. обаче е засипаният с критически хвалебствия и номинации за "Златен глобус" "Това сме ние" на Глен Фикара и Джон Рекуа. Сериалът е оценен (засега) с 8.9 в IMDb. Той е дълбок, човешки, разбираем, достъпен и въпреки някои ексцентрични сюжетни завои е познат, близък, личен, дори уютен и ежедневен, като не пропуска да чопли подсъзнанието. По нещо ми напомня шедьовъра на Редфорд "Обикновени хора".

Идва време затаените емоции да се изговорят, защото иначе...

Джак (Мило Вентимиля) и Ребека (Манди Мур) са обикновено семейство от Питсбърг в края на 70-те. Той е смугъл, строен, изпъчен и чернокос, тя е дребна изящна хубавица с приятен глас. Обичат се безумно и са... просто добри хора, работливи и усърдни, решили да изградят честен, достоен и почтен живот. Раждат им се тризнаци, но едното бебе умира, затова осиновяват изоставено чернокожо момченце.

В наши дни Кевин (Джъстин Хартли) е леко повърхностен суетен красавец, звезда на сапунен сериал, който иска да прескочи в театъра на Бродуей, но се лута и колебае в трудни отношения с префърцунените и надменни нюйоркски примадони. Кейт (Криси Метц) е огромна дебелана като подплатена с тон пух или с втасалото тесто на най-големия козунак в света, но нежна, чуплива, деликатна и добра, с най-ласкавите, раними и мили очи на планетата, която иска да изостави трудно намерения любим, сговорчивият, верен и добродушен Тоби (Крис Съливан), защото... не желае да бъде с дебел мъж (!). Рандъл (Стърлинг К. Браун) е преуспял на "Уол Стрийт" богат афроамериканец (продава застраховки за... климат), с крепка снага, желязно тренирано тяло и интелигентни черти, който е създал чудесно семейство (и няколко деца) с гъвкавата, грациозна и чувствена Бети (Сюзън Келечи Уотсън) и е намерил най-накрая истинския си баща, кроткият и свит, помъдрял от нелечимата си болест и безбройните си грешки бивш наркоман Уилям Хил (Рон Сефас Джоунс).

Да, това са децата на Джак и Ребека след 36 години...

Няма да казвам нищо повече, историята трябва да се преживее, дори да се преболедува. Дори когато имаш чудесни родители (като моите), които са ти оставили безценни, цветни и живи спомени, висок личен пример и всеки момент са те прегръщали и са ти казвали, че те обичат (това е едно от най-важните неща на света, защото любовта не трябва да се подразбира, тя трябва да се изговаря), пак можеш да затаиш някаква минимална горчилка (може би себична), която да се инфектира и да гние, да те трови (а на повърхността всичко да е спокойно и нормално), даже и да е имагинерна. А може и да е истинска, защото хората, включително децата не са еднакви, чувствата не се мерят с пипета, понякога дори нарочно трябва да демонстрираш различно отношение, за да получиш еднакъв резултат. Идва време затаените емоции да се изговорят, защото иначе... Да, това сме ние, всички ние.

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град