Точка, точка, запетайка – попартът и модата
Елица Павлович

Попартът е вероятно най-забавното и усмихнато изкуство на XX век – закачливите изображения на Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн отдавна са станали неразделна част от културния фон на нашето време. И разбира се, от съвременната мода.

Чрез попарта популярната масова култура навлиза в изкуството, а оттам и в модата. Колекциите, вдъхновени от художниците на миналия век, остават актуални и до днес. Понякога дори е спорно кое е по-лесно да се отгатне: художникът или дизайнерът. Ето няколко примера:

 

Анди Уорхол

През 1965 г. Ив Сен Лоран създава прочутите рокли, вдъхновени от Мондриан. В същата колекция влизат и модели, повтарящи мотиви от творчеството на друг знаменит художник – Анди Уорхол. Роклята, върху която се виждат консервите с доматена супа, и до днес е класика в модата.

Раф Симънс пък използва рисунки на Уорхол за дрехите и аксесоарите на модна къща Dior – тази серия скици на Уорхол не e чак толкова известнa преди това, но благодарение на прекрасните рокли и чанти отново e в центъра на вниманието.

 

Рой Лихтенщайн

Рисунките на Лихтенщайн са вероятно най-популярният мотив в съвременната мода – трудно е дори да се изброят вдъхновените от тях колекции. Дрехи на Lisa Perry, Karla Spetic и пуловери от Markus Lupfer, обувки от Nike, Charlotte Olympia, Vans и Converse...

 

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град