Талин, скритата перла на балтийския бряг
Мина Котларова

Пътувайки до Хелзинки, непосредствената близост на финландската столица до Талин направи още по-силно желанието ми да посетя и Естония, макар и набързо. Спомням си как като малка, когато дядо ми споменаваше някоя от прибалтийските държави, винаги усещах нотка на възхищение в гласа му. И в този конкретен случай не исках да пропускам дадената ми от кратката дистанция възможност.

Фериботът от Хелзинки (по-скоро цял круизен кораб) отнема около два часа и цената на двупосочен билет е 50 евро на човек.

Модерната част на Талин всъщност няма много какво да предложи на посетителите си, но за сметка на това Старият град е като истинска приказка. За щастие, изборът на хотели тук е голям, така че излизането извън пределите му е практически ненужно. Старата част на столицата не е особено голяма - обходихме я за един следобед, без да влизаме в музеите, разбира се. Отчасти защото някои от тях бяха затворени, но главната причина бе, че по мое мнение най-автентичният музей са самите улици. Малки, тесни, покрити със стар паваж и заобиколени от стари и красиви сгради. Ревал (старото име на Талин) е построен между XIII и XVI в. и крепостната му стена, в голямата си част напълно непокътната, със своите охранителни кули придава на Талин особен чар, дори и в мрачното и студено зимно време.

Старата част на Талин е разделена на две - Нисък град и хълмът Тумпеа, съединени чрез двете живописни улички Pikk jalg и Lühike jalg.

Нашата разходка из града започна в Ниския град, близо до църквата "Св. Олав". Някога тази готическа църква от XIV в. е била смятана за най-високата сграда в света. В Средновековието кулата й се е издигала на 159 м над земята, а в наши дни - на 124 м. През пролетта и лятото е отворена за посещение с възможност за изкачване до висока тераса. Гледката към целия Стар град на Талин със сигурност е внушаваща.

След кратка разходка се озовахме насред Градския площад - историческият площад в сърцето на Стария град с най-добре запазеното в Северна Европа кметство в готически стил.

Зад сградата на кметството се намира "Олде Ханза" - ресторант и сувенирен магазин в средновековен стил. Със сигурност е най-туристическата опция за обяд, но преживяването си заслужава. Преди да влезем, любезните "глашатаи" отпред ни подариха по една сувенирна монета. Когато показахме монетата на сервитьорката, след като се настанихме на една дървена маса, получихме като подарък топъл шнапс.

Съвет: "Домашното" им вино е много добро! А пикантните карамелени блокчета в сувенирния им магазин са уникални въпреки странната (на пръв поглед) комбинация.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град