Сурова шоколадова торта
Магдалена Пашова
Снимка: Магдалена Пашова

Сигурно всички сте чували за суровоядството, както и твърденията, че това е един от най-здравословните начини на хранене. Суровоядците вярват, че суровият начин на хранене отключва енергийния потенциал на организма, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на кожата, повишава настроението и лекува хронични заболявания като синдрома на хронична умора и дори рак.

Без да отричам ползите от суровоядството, аз лично съм на мнение, че този режим на хранене не е подходящ за всеки човек. Съществуват множество теории, които разпределят хората в различни категории по даден признак и определят кой е най-подходящият начин на хранене за тази група. Например според една от теориите хората със силна ендокринна система и бърз метаболизъм се чувстват чудесно когато се хранят с изцяло растителна (сурова) храна, докато тези със слаба ендокринна система и по-бавен метаболизъм не се чувстват добре с подобен начин на хранене и се нуждаят от умерено количество животински протеин.

Допълнително се знае, че суровите храни охлаждат организма и в страни като България със студен климат през зимата, организмът е поставен на изпитание при спазване на целогодишен суровоядски режим.

Факт е обаче, че включването на повече сурови растителни храни в ежедневното меню (зеленчуци, плодове, ядки и семена) го правят по-пълноценно и хранително. Затова не е необходимо човек да стане непременно суровоядец, за да обогати менюто си с повече „жива“ храна. Важно е да се вслушваме в телата си и да не забравяме, че за да бъдем здрави и енергични, се нуждаем от разнообразна и чиста (включително и сурова) храна!

Един от начините да се докоснете до кухнята на суровоядците, е като опитате т.нар сурови сладкиши. Те се приготвят на основата на ядки и сушени плодове и понеже не изискват печене, са готови доста по-бързо от традиционните сладкиши.

Предлагам ви рецепта за сурова шоколадова торта. Вкусът й напомня торта Гараш, но е постна. Опитайте и ще се изненадате приятно!

Необходимите продукти:

Основа:
1/2 чаша орехи
3/4 чаша обезкостени фурми
1/4 чаша сушени смокини
1 с.л. сурово какао
щипка сол

Крем:
1 чаша накиснато във вода сурово кашу
1 чаша фурми, накиснати предварително за 3-4 часа във вода, обезкостени и обелени от външната люспа
1/2 чаша разтопено кокосово масло
1/2 чаша сурово какао
1/4 чаша вода, от тази, в която са киснати фурмите
1 с.л. ликьор или домашно приготвен ванилов екстракт (ако имате такъв)
1/2 чаша замразени горски плодове (по желание)


Основа:
Поставете орехите в купата на кухненския робот и включете S-образния нож за 30 сек. Прибавете останалите продукти и отново включете робота, докато продуктите образуват пластична топка тесто. Ако е необходимо, добавете 1 с.л. вода от тази, в която са киснали фурмите, за да улесните слепването.
Изсипете сместа на дъното на форма за торта с подвижни стени (приблизително 15 см), загладете и приберете в хладилника.

Крем:
Измийте кашуто и изсипете в купата на кухненския робот, заедно с водата от фурмите. Блиндирайте до плучаване на гладка смес. Добавете останалите продукти и продължете блиндирането до пълно хомогенизиране на сместа.

Сглобяване:
Върху основата можете по желание да изсипете 1/2 чаша горски плодове, а върху тях – крема. Приберете в хладилника за поне 2-3 часа да стегне. Когато кремът е готов, свалете стените на формата и гарнирайте тортата с кокосови стърготини и допълнително плодове.

За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.magipashova.com.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град