Стокхолм, градът на 14-те острова
Момчил Лазаров

Стокхолм, столицата на Кралство Швеция, е разположен на 14 острова, свързани от 57 моста, на бреговете на архипелага там, където езеро Меларен чрез залива Салтшон се допира до Балтийско море. На практика центърът на града е разположен на вода. Географските координати на Стокхолм са 59°21' северна ширина и 18°4' източна дължина. В Стокхолм са разположени шведското правителство и шведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

Това е прелестен морски град с аристократичен стил и международен вкус, притегателен център както за имигранти, така и за туристи. Над 50% от населението на Стокхолм са имигранти. Сградите, модерният дизайн, градската атмосфера с естетика и финес, многобройните красиви паркове, свежият въздух и близостта на водните площи са отличителните черти на този скандинавски мегаполис. Климатът е умерен със средни температури -5 градуса през януари и 19 през юли. Летището е наречено "Арланда". Населението наброява около 789 000 жители.

В Стокхолм са развити електротехническата промишленост, машиностроенето и приборостроенето, електрониката, полиграфиката и изработването на модни стоки и конфекция. Стокхолмското пристанище е центърът на икономическия живот на града. През зимата транспортирането на хора и стоки продължава благодарение на работата на ледоразбивачите. 

Стокхолм се трансформира из основи с течение на столетията. Основан е през 1252 г. Развива се от център на абсолютната власт през Късното Средновековие до днешния модел на либерална демокрация. Демократична Швеция е особено уважавана в Европа и в света заради стабилната политическа ситуация, която поддържа.

Със 750-годишната си история и богат културен живот столицата на северното кралство предлага широк избор на музеи от световна класа и много атракции. До повечето забележителности в града се стига пеша, като можете да разгледате много неща за малко време.

Гамла Стан е географският център на шведската столица и най-старата забележителност в Стокхолм. Малките улички, пълни с магазинчета за антики или изделия на ръчни занаяти, великолепните портали, галериите и кафенетата ще ви очароват. Той е построен на три острова – Стадсхолмен, Хелгеандсхолмен и Ридархолмен, и е един от най-запазените световни средновековни центрове.

На едноименния остров се издига най-красивата в Стокхолм романско-готическа църква на рицарите от ХІІІ в. – "Ридархолмен", която е символът и гордостта на града. Храмът е единственото тук запазено абатство от времето на Средновековието. Построен е около 1200 г. Това го прави и една от най-старите сгради в града въобще. В църквата се извършват погребенията на шведските монарси – от крал Густав II Адолф (1632 г.) до крал Густав V (през 1950 г.), както и на техните съпруги и на други представители на шведската аристокрация.

Северната част на Гамла Стан е заета от Кралския дворец, построен в стил барок, състоящ се от 608 помещения. Освен кралските апартаменти тук има и такива за официални гости. Към Кралския дворец спадат още Кралската оръжейница и Кралският параклис (Слотскиркан) в другия край на площада. Всичко в Кралския дворец е красиво и изящно, без излишен лукс – напълно характерно за елегантния и изчистен скандинавски стил.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град