"Сорая", Мелтем Йълмаз
Селина Йонкова
Издателство "СофтПрес"

"Сорая" на Мелтем Йълмаз не е първият опит на турската журналистка в областта на художественото слово. Тази книга, както и първият й роман, е базирана на проучванията от основната й работа. 

Историята е тъжна и съвсем истинска, независимо от това, че избягалото от войната сирийско момиче е един събирателен образ.

Като жена не може да не се чувствам възмутена и гневна от разказаното за един свят, който не просто е наранен от злощастието на сраженията, но е и лицемерен, жесток, мъжкарски първичен.

Като читател съм неудовлетворена. Не ми допада този стил на изразяване, твърде свойски навлизащ в личното ми пространство, излишно натруфен, клиширано сладникав, ориенталски. Тежи и ме задушава като демодиран юрган, непран, вмирисан, който отдавна е трябвало да бъде сменен. Образите са някак схематични и макар ситуациите да са разпознаваемо предвидими и обективно реални, нещо в цялото това мърляво нещастничене и безропотно влачене сред нещата ми е противно и деформира съчувствието ми в раздразнение. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град