"Сократ, Иисус, Буда" на Фредерик Льоноар
Селина Йонкова
Издателство "Колибри"

Френският философ, социолог, специалист по история на религиите, Фредерик Льоноар, предлага на широкия кръг читатели, които не се занимават професионално с философия, сравнителна религия или теология, книгата си "Сократ, Иисус, Буда", която може да се намери и на българския книжен пазар.

Достъпна и разбираема, творбата набляга повече на приликите между тези тръгнали като учения, събрали множество последователи и превърнали се в основополагащи философски течения и религии, владеещи умовете и душите на хората и формиращи съвременните виждания на голяма част от света ни.

За Льоноар и тримата учители създават изпреварили времето си егалитарни философски системи, базиращи се преди всичко на личния пример, увличащи последователите в търсене на онова, което е непреходно, помагащо ни в земното си тяло да се подготвим за вечността.

Сериозно навлезлите в дебрите на източната будистка философия може би биха имали някакви свои аргументи и възражения по така  представеното учение, разяснено от автора като път към прекъсване на изморителния, причиняващ страдание кръговрат на преражданията. За мен, като спорадично подхващаща я книжка, я йога практика, беше изненада да науча, че принц Сидхарта, обявен приживе за Буда, е отхвърлил йога практиките като начин за постигане на Просветлението, както и някои любопитни подробности от биографията му. Другото ми "лично" прозрение е подозрението ми в Едипов комплекс към Сократ, син на работеща майка акушерка, който цял живот доказва по-висшата ценност на майевтиката. 

От друга страна, и трите духовни учения достигат до нас преразказани в писмен вид не от създателите си. Знаем, че Буда, Сократ и Иисус са учители, привърженици на живото слово, неоставили след себе си и един писмен документ, написан лично от тях. Това винаги може да ни кара да се съмняваме в обективността и истинността на заелите се да опишат и запишат свидетелства за думите и делата им, което превръща дори Сократ в митична личност.

В крайна сметка Фредерик Льоноар извeжда приликите, надмогването на земното и стремежът към точното и вярното. Любов, справедливост, състрадание. Нещата, които ни правят съпричастни, достойни, позволяващи ни да се отърсим от високомерието, да се измъкнем от лошата безкрайност на желанията и неудовлетвореността си, подтикваща ни към това да искаме още и още, водеща ни към страдания и отдалечаваща ни от желаната спокойна увереност, че Бог е Любов, готов да прости.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град