Цветът на момичетата
Елица Павлович

Синьото е цветът на изкуството на XX век – това е основната идея зад последната колекция на Диор, представена от Мария Грация Киури преди броени дни в Париж. Работейки с архива на Кристиан Диор, тя установява, че тъмносиньото бил любимият цвят на дизайнера, който пък вярвал, че това е абсолютно универсален цвят, също като черния. За Диор синьото бил цветът на мъдростта, цвят с душа.

Ето как се появява последната колекция на модната къща – един от малкото примери за моно колекция, издържана изцяло в един, и то специално избран син цвят – този на униформите, свързан с работниците, художниците, военните и спорта. Известно е, че не малко творци работят с престилки или гащеризони в синьо – Пикасо е само най-известният пример. Това е и цветът на денима – безспорно най-разпространеният цвят от поне сто години насам.

Същевременно, казва Мария Грация, синьото се приема за цвят на момчетата, а розовото е за момичета. Ето защо жената в синьо има какво да каже с присъствието си.

Червеното е цветът на Валентино, а синьото се превръща в запазена марка на Диор. И няма никакво съмнение, че това ще е най-актуалният цвят за предстоящия сезон. И макар че по отношение на самата колекция към Мария Грация Киури има не малко забележки именно защото е прекалено демократична и спортна, това е, което най-бързо слиза от модния подиум на улицата. Така че със сигурност ни очаква една тъмносиня есен.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град