"Сантименталният мъж", Хавиер Мариас
Елица Павлович
Издателство "Колибри"

Лошите сънища не се разказват преди обед, за да не се сбъднат – знам го от баба си. Това поверие, което изглежда битува и в други краища на Европа, е залегнало в основата на новата книга на Хавиер Мариас. Главният герой – популярен оперен певец, известен като "Неаполитанския лъв" – се събужда една сутрин след дълъг и драматичен сън и решава да го запише, преди да го е забравил. За да е сигурен, че емоциите от преживяното в съня ще са напълно автентични, той описва историята преди обед и то на гладно – закуската е първата стъпка към приемането на деня и бягство от дома на сънищата.

Историята на любовта между главния герой и загадъчната Наталия Манур е описана от дистанцията на времето и през призмата на съня, който служи като филтър и премахва всяка самозаблуда. Всъщност това е една заплетена любовна история, в която има много повече от две действащи лица. Богат съпруг, който си купува жената на живота си и я обича търпеливо и без никаква взаимност; неговият секретар, който има само една задача – жената да е доволна; нашият певец и неговата спътница в живота – нормална, усмихната и безинтересна; случайни участници с по-малки или по-големи роли и в средата на всичко това Наталия Манур – красива и вечно недоволна, жената-трофей.

Хавиер Мариас е майстор на думите и прозата му обикновено е много вълнуваща. Този път обаче книгата ми звучеше абстрактно, мотивите се повтаряха досадно често, а мелодраматичният финал не ме развълнува. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град