"Само ти" – приказка за съдбата
Десислава Найденова-Вичева
Снимки: www.imdb.com

Има филми, в които се разпознаваш. Има и такива, които те размечтават. След като преди няколко дни се зарекох, че спирам с романтичните филми, все пак гледах "Само ти" (Only You) с очарователната Мариса Томей и любимия ми Робърт Дауни. Прелестен филм наистина, от 1994 г., нямам представа защо досега съм го пропускала.

Накратко, "Само ти" е като приказка, която разказва за съдбата, за предопределеността в любовта. В света има един човек, който е отреден само за теб, както и ти – за него. Сродни души, половинки на едно цяло, мъж и жена, създадени един за друг, които винаги и независимо от обстоятелствата се намират.

Истината е, че ти сам правиш собствената си съдба. Не я чакай да дойде при теб.

Фейт (англ. faith – вяра) вярва, че нейната половинка е мъж на име Деймън Брадли. Когато тя е била тийнейджър, съдбата й е "посочила" това име чрез една игра и последвало я "предсказание" от кристалната топка на гледачка. Всъщност за мен ключовият момент и може би най-важното във филма са именно думите на гледачката: "Истината е, че ти сам правиш собствената си съдба. Не я чакай да дойде при теб."

Четиринайсет години по-късно Фейт не е забравила името "Деймън Брадли". Тя все така силно продължава да вярва, че той е голямата й любов, нейната съдба. Все още не го е срещнала обаче и дори приема предложението за брак на приятеля си. Десет дни преди сватбата Фейт получава телефонно обаждане от стар приятел на годеника си, който се извинява, че няма да може да присъства, защото му предстои пътуване до Европа. Човекът се казва Деймън Брадли.

Няма какво да спре Фейт, разбира се. Следва едно шеметно, забавно и вълшебно пътешествие до Италия. Да, Италия също е своеобразен герой във филма. Атмосферата й е пресъздадена чудесно – някак и на теб ти се приисква още сега да хукнеш към летището, впускайки се ако не в търсене на съдбата и голямата любов, то поне в изживяване на незабравими мигове във Венеция, Рим, Позитано...

Няма да разказвам повече от сюжета на филма, за да е интересно на тези, които не са го гледали. Само ще кажа, че Фейт наистина намира това, което търси, но по един неочакван и вълнуващ начин. Защото, нека не забравяме: "Истината е, че ти сам правиш собствената си съдба. Не я чакай да дойде при теб."

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град