Роклите легенди: Името й е червена
Елица Павлович

„В Барселона преживях най-големия шок в живота си...“, разказва дизайнерът Валентино Гаравани. „...Като студент бях поканен на представление в операта в Барселона и там, очарован, видях в една от ложите да седи възрастна дама с бяла коса, облечена изцяло в червено кадифе. Сред всички други жени в операта, облечени във всякакви цветове, тя изглеждаше уникална, самотна в своето великолепие. Аз никога не я забравих. За мен тя се превърна в „червената богиня“. Фантастична. Аз мисля, че жената, облечена в червено, винаги е магнетична. Тя е идеално въплъщение на героиня сред тълпата.“

Така започва историята на Valentino red – може би най-известният цвят в модата и със сигурност най-дълголетният. Първата червена рокля, наречена Fiesta, Валентино създава за първата си колекция през 1959 г. Ето я:

Нима не може да се носи днес и все така да спира движението по via Condotti, както писали критиците навремето?! Оттогава досега всяка колекция на модна къща Valentino задължително съдържа поне няколко червени рокли в този ярък, характерен за дизайнера цвят. И всеки от тези модели е толкова съвършен и семпъл едновременно, че е невъзможно да се познае дали е от 1959 г. или от 2017 г.

Аз мисля, че жената, облечена в червено, винаги е магнетична.

На пръв поглед червеното на Валентино е точно с цвят на мак – много ярко и наситено. На практика формулата му е 100% magenta, което е цикламено, 100% черно и 10% жълто. Така се образува този страхотен цвят, който прави жените главни героини в романтичната история на собствения им живот. Или поне така им пожелава Валентино, създателят на модата в червено.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град