Рим на длан – декорите в „Младият папа“
Елица Павлович

Джуд Лоу и Паоло Сорентино са безспорно първите имена, за които се сещаме, когато си помислим за сериала „Младият папа“. Има обаче още поне едно име, което задължително трябва да споменем, защото без нея, римлянката Людовика Ферарио, този филм нямаше да е същият. По професия Людовика е сценограф и когато става ясно, че екипът на филма няма да бъде допуснат във Ватикана не само за снимки, но дори да вземат размери за декорите, под вещото ръководство на Людовика за два месеца и половина в „Чинечита“ са построени Сикстинската капела, църквата „Свети Павел“ и венецианският „Сан Марко“.

Магията на Рим и Ватикана, красотата на църквите, площадите и градините са родени от въображението на Людовика и пресътворени от екип от 40 строители и 25 художници. Именно те правят възможен филма такъв, какъвто го виждаме – истински до последния детайл. И докато през ХV век Сикстинската капела е рисувана цели три години, а само за свода Микеланджело отделя четири години от живота си, екипът на Людовика за броени седмици прави максимално автентична възстановка на не малка част от тези исторически места, известни на всеки.

Сикстинската капела е възстановена по снимки и видео записи, като са построени декорите до първия корниз по дължина и около 10 метра по ширина, а сводът е дорисуван дигитално при монтажа – на снимките се вижда синият фон, върху който са монтирани фреските. Подът е направен абсолютно автентичен чрез рисунки и цветен печат върху ламинат.

Фасадата на „Св Петър“ е построена за месец и половина. Наложило се да построят и фасадата на „Сан Марко“, защото екипът не е бил допуснат да снима в самата базилика, а само пред нея.

Интериорът на „Св. Петър“ е сниман в римската църква „Св. Лука“ – една от много малкото, където екипът е допуснат.

Публичният кабинет на папата, където той приема гости, е възстановен от Людовика до последния детайл, включително тайния звънец под бюрото. Единствено стъкленият глобус и статуетката на Венера са добавени от самата Людовика.

Градините на Ватикана са снимани на няколко места в Рим – във Вила Дория Памфили, Вила Медичи, ботаническата градина, Вила Пиколомини, Вила Ланте и др.

Людовика Ферарио казва, че работата за сериала е била огромно удоволствие за нея, защото тя обожава своя град. Безспорно това личи и по резултата, а най-хубавото е, че до едно тези места могат да бъдат посетени в Рим от всеки обикновен турист.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град