Рийз Уидърспун: Бягайте далеч от мъже, които имат проблем с вашата амбиция!
Десислава Найденова-Вичева
Фотограф: Emma Summerton за Glamour

Обичаме Рийз Уидърспун! При това не само защото е красива, умна, секси и неприлично талантлива!

След изключително силната й в професионално отношение година виждаме чаровната носителка на „Оскар“ на корицата на октомврийския Glamour и препрочитаме вдъхновяващото й есе. В него тя засяга въпроса за равноправието между половете в развлекателната индустрия (а и не само), както и този за женската амбиция

Вярвам, че „амбиция“ не е мръсна дума!

Есето е своеобразно продължение на речта, произнесена от Уидърспун през ноември 2015 г. в „Карнеги Хол“ на церемонията на Glamour за „Жена на годината“, когато думите й „Вярвам, че амбиция не е мръсна дума!“ взривиха залата.

В „Карнеги Хол“ актрисата зададе и въпроса „Какво би се случило, ако окуражаваме жените да бъдат малко по-амбициозни?“. Отговора дава сега, а ние й вярваме.

Връщайки се години назад, Рийз си спомня тогавашния мъжки свят на Холивуд. Днес нещата са доста по-различни благодарение на личности като нея: жените на екран, както и тези зад кадър (режисьори, сценаристи, продуценти) никога не са били повече от сега.

„Можете да се оплаквате. Можете да задълбаете в емоциите – понякога и аз го правя... Но майка ми винаги ми е казвала: „Ако искаш нещо да бъде направено, направи го сама.“ А Рийз определено знае как да го направи. 

Амбицията е просто енергия вътре в теб – да имаш любопитство или пък някаква идея заедно с желанието да я осъществиш.

Русото миньонче вече има зад гърба си абсолютния хит Big Little Lies (с 16 номинации за „Еми“, една от които е за Рийз), продуциран от нейната собствена компания. За да е пълен списъкът с историите, станали факт до голяма степен заради амбицията и упоритостта на Уидърспун – истории, в чийто център са силни женски образи, трябва да споменем също Wild и Gone Girl (във втория тя не участва, но той е продуциран от нея), и двата с номинация за „Оскар“, както и новите Home Again и A Wrinkle in Time, които са режисирани от жени.

Относно амбицията Уидърспун казва: „Това е просто енергия вътре в теб – да имаш любопитство или пък някаква идея заедно с желанието да я осъществиш.“

Рийз се спира на имена като Фелисити Джоунс (Rouge One), Гал Гадот (Wonder Woman) и Пати Дженкинс (режисьор на Wonder Woman), превърнали се в нагледно доказателство, че хората наистина искат да виждат и да съпреживяват истории със силни, динамични, вдъхновяващи женски персонажи

Рийз има три деца: Ава Елизабет (18 г.) и Дийкън (14 г.) от брака си с актьора Райън Филип и Тенеси (5 г.) от настоящия си съпруг, Джим Тот, с когото са женени от 2011 г. Тя споделя, че като майки ние имаме уникалната възможност да променим отношението към женската амбиция като към грозна черта. Разговаряйки за това с децата си, както и чрез личен пример ние можем да променим тази идея.

Съветът на 41-годишната актриса към жените е повече от ясен: „Просто правете това, което правите добре... Ако някъде там в съзнанието ви един тих гласец нашепва: „Може би мога да [попълнете празното място]“, не го пренебрегвайте. Дайте му пространство и се опитайте да намерите среда, в която да стане силен.“

А отговорът на въпроса от „Карнеги Хол“ е: „Тогава светът ще се промени.“

Нямаме какво повече да добавим.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град