Ресторант "МоМа"
Елена Миланова
Снимки: Елена Миланова

Не мога да повярвам, че досега не сме писали за ресторант „МоМа”! Това място е разкошно!

Ресторантът на ул. „Солунска” 28 няма нищо общо с битово заведение, никъде не се виждат байряци, ками или снимки на хайдути, засукали мустаци. В „МоМа” сме разказани не чрез младия юначен българин, а чрез красивата и трудолюбива българка.

Навсякъде се носи духът на сътвореното от ръцете ѝ и къщата е като наречена в нейните цветове: бялото – за моминската ѝ чистота, червеното – за майчината ѝ кръв, зеленото – за вечността, златното – за слънцето и житния клас.

Концепцията те захваща още от улицата – сградата е декорирана с увивни цъфнали червени рози, които сякаш красят дебелите ѝ момински плитки. Навън има китна градина, а вътре – девет тематични стаи с по няколко маси във всяка, носещи имена като „Момина черга” и „Житница”.

За първо посещение не мога да разкажа в подробности за цялото меню, но то ме впечатли достачно, за да не знам кое по-напред да си поръчам.  

Успях да опитам хрупкави и много леки зеленчукови тиганици от тиквички и пресни зеленчуци, патладжан със зеленчуци, орехи и доматен сос, който беше страшно вкусен (и разбрах, че изобщо не мога да правя доматен сос), чудни гъбки на тиганче и малък, но много вкусен шиш от свинско бонфиле, увито в бекон. Това, което ме впечатли обаче най-силно, беше лютеницата – бих дала много, за да разбера точно как се прави. 

Отбелязвам и хляба, който ти поднасят още с пристигането – домашен и много вкусен!

Оставих си място за десертите следващия път, там набелязах овчето кисело мляко от Родопите, овкусено с мед. 

В „МоМа” всички елементи – интериор, фонова музика (съвременна българска), обслужване и меню, са стилизирани в баланс, който е радост за душата на модерния градски човек. Ресторанът не ни „връща в миналото”, а ни поднася най-доброто от българските традиции, задържайки гостите си в настоящето. Това заедно с чудесната кухня са достатъчни причини, за да го посетя и в бъдеще. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град