Рейкявик – от викингите до Бьорк
Момчил Лазаров

Рейкявик, столицата на Исландия, е разположен в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Намира се между два други залива – Витейярсьонт и Скеряфьортур. Това е най-големият културен, търговски и финансов център в Исландия. Промишлеността му включва хранително-вкусов отрасъл (преработка на риба), електроника, корабостроене, риболов и химически сектор. На 50 км от центъра на града се намира летището „Кеплавик”.

През ледената епоха голяма част от площта на Рейкявик е била покрита от ледник, докато друга част се е намирала под морската повърхност. В миналото намиращите се в близост хълмове са били активни вулкани. В края на ледниковата епоха издигането на земната повърхност е унищожило съществуващите ледници. Вулканични изригвания и земетресения са оформили днешния релеф. През Рейкявик тече река Елидаа, която е неплавателна. На 10 км на север от столицата се намира планината Еся (914 м). По-голямата част от града е разположена на п-ов Селтярнарнес. Земетръсите са чести явления.

Температурите в исландската столица рядко падат под -15°C през зимата, заради топлото течение Гълфстрийм. Kлиматът е субполярен океански, а градът е разположен на северната граница на умерената зона. Поради крайбрежното разположение в Рейкявик се наблюдава силен вятър (особено през зимата). Лятото е хладно с температури между 10°C и 15°C, по-рядко над 20°C. Средно 148 дни в годината са дъждовни. Пролетта е най-слънчевият сезон, а най-слънчевият месец е май.

В Рейкявик промишленото и битовото отопление се осигуряват от термалните води. Някога хората перяли в горещите извори и дори печали хляба си в дупки в земята. В Градината на горещите извори – така наричат градчето Хверагерди, намиращо се на няколко километра на изток от Рейкявик, има оранжерии, затопляни от термални води. Благодарение на тях в студената Исландия се отглеждат банани, грозде, зеленчуци, орхидеи и рози.

Вследствие на миграцията от селото към града днес две трети от жителите на острова живее в градската агломерация на Рейкявик.

Но да видим и каква е историята на града.

Около 870 г. викингският предводител Ингоулфур Артнарсон, идващ от Норвегия, изхвърля на брега грамада дървени трупи, за да отбележи късчето земя, където боговете му отреждат място за нов дом. Заради термалните извори и парите, които се издигат нависоко, викингът го нарича „димящият залив” (Reykjavík). Скоро викинги от Норвегия и келти от Шотландия

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град