Разходка из Йерусалим в навечерието на Великден
Левена Лазарова
Снимки: Авторът

Най-свещеното място за християните и юдеите, третият най-свещен град след Мека и Медина за мюсюлманите. Йерусалим е толкова древен и пълен с история и вяра, че дори  да е атеист, човек не може да не усети уникалната атмосфера на този град.

През цялата си хилядолетна история домът на трите големи монотеистични религии е бил арена на кръвопролития, стратегическа цел на войни, кръстоносни походи и терористични атентати. Днес е факт относителното спокойствие, което евреите са си осигурили чрез пропусквателните пунктове и доста спорната стена, отделяща палестинската част на града. Факт е и, че стига човек да е почитател на религията, историята, мистиката и необикновените преживявания, може спокойно да посети този уникален град и да напълни душата и очите си.

За да стигнете до Йерусалим, ви трябва валиден задграничен паспорт и най-лесно – билет за самолет до израелското летище Бен Гурион, което се намира точно по средата между древната и съвременната столица на Израел. Пътят към Йерусалим води нагоре и все нагоре, градът се вижда отдалече, бял и примамлив, сякаш  небесен. 

Целта ви естествено е старата част, зад  чиито крепостни стени се намират всички съкровища, които този вълшебен град пази за вас. В карето съжителстват арменска, еврейска, християнска и мюсюлманска част, и всяко от тях носи своя необикновен колорит.

Ако влезете през Портата на Яфа, ще ви посрещне Кулата на Давид, а ако пътят ви тръгне през арменската част, ще се изкушите от десетките малки магазинчета и занаятчийски работилници, от красиви, по-красиви. Но вие вървите към най-свещеното място за евреите – Стената на плача и нищо не може да се сравни с това преживяване – да поставиш листче с желание в пукнатините на стената, а в сърцето си да се помолиш, независимо на кой Бог.

Продължавате през арабската част, несравнимо по-мръсна и ароматна от останалите, накрая стигате до християнския квартал и се вливате в потока от поклоници, които вървят по Via Dolorosa - Пътя на страданието (Кръстният път), по който Исус е вървял към кръста. Някои от тях носят дървени кръстове и спират на всяка от 14-те спирки на Христос към разпятието. Накрая стигате до целта - Църквата на Божи гроб. Вътре, в нестабилен мир, често прекъсван от междуособици, съжителстват 6 християнски църкви: Католическа, Гръцка православна, Арменска апостолическа, Коптска, Етиоптска и Сирийска. Още от времето на Саладин, ключовете на църквата се държат от две мюсюлмански фамилии, така че да нито едно от християнските изповедания да не добие превес над останалите - традиция, възможна само в град като Йерусалим.

Отвън църквата не изглежда внушителна, но вътре е необятна. Първо ще се изкачите до Голгота, хълма на Разпятието, сега превърнат в олтар. Продължавате в огромната зала, приютила малък параклис, заобиколен от поклонници, наредени в дълга опашка. Божи гроб – пещерата, в която е било погребано тялото на Исус  и в която Той е възкръснал. Вътре има място колкото да влязат трима-четирима човека, затова всички чакат дълго и търпеливо да се докоснат до чудото на Христовото Възкресение. В тази малка и най-свещена църквица всеки Великден се случва слизането на Небесния огън – чудо, което остава необяснено и до днес.  Оттам самозародилият се огън поема пътя си към църквите и домовете  на християните, празнуващи Възкресение. И така частичка от свещения Йерусалим идва и при нас, носеща ни просветление и вяра, че чудеса са възможни.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град