"Пробен срок" в Театър 199
Елица Павлович
Театър 199 "Валентин Стойчев"

Абсурдното, парадоксът, гротеската са трудните форми на смешното и те отдавна вече не присъстват в българския театър. Тази пиеса е едно чудесно изключение – мъдра, малко тъжна и ужасно забавна.

Николай Гундеров печели с този текст наградата за съвременна българска пиеса "Славка Славова", която театърът връчва всяка година. Това е втората пиеса след "Малка пиеса за детска стая" на Яна Борисова, която познавам като печеливша в този конкурс, като и двата избора доказват, че родният театър има светло бъдеще и – което е още по-важно – настояще.

Главният герой в пиесата е нещо като вечния стажант – навсякъде постъпва на пробен срок и така и не успява да се задържи. Причината не е в това, че няма качества, а в това, че ги има. Трите части на представлението условно проследяват три епохи на пазара на труда у нас, не толкова раздалечени във времето. Първо виждаме една късносоциалистическа канцелария със страхотно изразителния Георги Спасов в ролята на директора. След това идва периодът на първоначално натрупване на капитали и една бензиностанция като център на бизнеса – тук се появява Малин Кръстев, безупречен както винаги. Накрая наблюдаваме съвременен кол център, в който като "супервайзор", "мотиватор" и "ейч ар" играе Стоян Младенов, просто плашещо убедителен. В ролята на младия служител е чудесният Христо Ушев.

За отбелязване са качествата, които толкова пречат: умен, чувствителен, откровен, тоест всичко човешко се оказва пречка за кариерата. Актьорите са толкова добри, че това прави показаното на сцената да прилича на разказ на Даниил Хармс – някакви битови кошмари, произнесени с каменна физиономия, на които човек се смее с глас, без да може да спре. Аз се сещах за отделни епизоди дори по пътя за вкъщи и се смеех на улицата.

Чудесно начало на моята театрална година!

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град