10 идеи за приключения из Предела и Разложкото поле
Василиса Иванова

Най-често прелитаме през прохода Предела в нетърпение, тъй като табелата му категорично обещава, че Банско е вече само на десетина минути. Въпреки че в рамките на 20 години пътуването до Банско постепенно се скъси почти с час, все пак пътят дотам си остава леко напрягащ, като се почне още с излизането от София през Княжево, а и през безкрайните светофари на „Тодор Александров“, както и нескончаемите ремонти и задръстванията в началото на почивните дни. Така че, добрали се веднъж до Предела, препускаме през него като през транзитен коридор, настъпили газта за последно, визуализирайки крайната цел – отпускане със салата и ракия или пък чаша вино. В този момент и през ум не ни минава да поспрем тук дори и за миг, а истината е, че местността има много какво да предложи, което заслужава престой, далеч по-дълъг от един автостоп.

Всъщност Предела се нарича седловината с 1000-1200 м надморска височина, която отделя Пирин от Рила, но и свързва селищата от Разложкото поле (Разлог, Банско, Баня, Бачево, Годлево, Добринище, Белица, Добърско) с тези от поречието на река Струма (Симитли, Благоевград, Кресна). Оттук тръгват множество пътеки и туристически маршрути както за Пирин, така и за Рила планина. Пътеката за хижа „Яворов“ се взима за около 5-6 ч., ако решите да извървите целия маршрут пеша, макар че голяма част от пътя може да се вземе и с кола, ако целта ви е по-щадяща разходка, а пътят до хижа „Добърско“ в Югозападна Рила е 30 км.

BlueValley Chalet, къщата със синия покрив

В Предела има немалко места за отсядане, но нашият личен фаворит е ваканционната къща BlueValley Chalet, която на разстояние 13 минути с кола до началната станция на лифта е и перфектна изходна база за ски зоната в Банско, без да се налага да си причинявате лудницата в града. Къщата се състои от 3 обособени апартамента, които могат да бъдат наети поотделно или заедно, за да приютят голяма компания до 15 човека, като им осигурят и пълна независимост и уединение – това въпреки привидно огромната леглова база в района е като цяло рядкост в този край на България. Големият апартамент, който собствениците ползват за свой ваканционен дом, когато е свободен, е с две спални и просторно дневно пространство, където може да се събира на вечеря цялата група. Разполага с голяма и удобна кухня с всички необходими пособия за готвене, тъй като домашно приготвената храна е на почит в семейството. По-малките апартаменти събират съответно 5 и 3 души (студиото), като също разполагат с добре оборудвани кокетни кухнички.

Всъщност това определение важи не само за кухните, а и за целия интериор на къщата. За разлика от повечето ваканционни апартаменти, които се отдават под наем, обзавеждането тук не се свежда само до мебели, а навсякъде ще откриете симпатични декорации и красиви детайли. Собствениците имат дългогодишна и трайна връзка с Франция и това личи не само по картините по стените и френската литература, а и от цялостния амбианс и отделните елементи, които съвсем органично се преплитат с тези на традиционната българска планинска къща.

Но не по-малко очарователно е външното пространство на къщата – огромен открит двор (2 декара), който за разлика от повечето български имоти не е опасан с никаква ограда или зид. А това създава усещане за безкраен простор, тъй като дворът прелива в пейзажа на отсрещните планини, чиито цветове се менят на всеки час. Така можете да прекарате цял следобед, излегнали се на шезлонга на 1100 м надморска височина, потънали в книга или в някоя приятна статия в Интернет, надигайки от време на време поглед, за да отбележите новото разположение на облаците и слънцето спрямо планините.

Деца и бащи ги очаква футбол на малки вратички в задната част на двора. А след мача на по бира мъжете могат да се захванат още от късния следобед с подготовката на барбекюто в лятната кухня, което да прелее в безкрайна вечеря и смях до посред нощ на открито или, както казват французите, ал фреско. Ако пък захладнее от планината, вътре на топло може да се стоплите на партия Диксит или Скрабъл или пък с вечния белот.

„Шипоко“, улови обяда си сам

Само на 300 метра от къщата се намира таверната и рибарник „Шипоко”, където децата могат сами да си уловят обяда под формата на прясна пъстърва, докато родителите започнат с вкусна рибена чорба. Менюто като цяло е типично, без особени изненади, но пък пържените картофи са ужасно вкусни, а лютите чушки са, както се казва, таман. Ако ви мързи да готвите, особено за голяма компания, ресторантът има специално разработено меню а ла карт за Шалето, от което с предварителна заявка да си поръчате за къщата например тава мусака или пълнени чушки заедно с тенджера пилешка супа или шкембе с купа шопска салата.

Ски писта Кулиното, добре пазената тайна на Предела

Предела има и собствена ски писта, Кулиното. С дължина 1500 м и с цена на дневна карта 12 лв. (твърди се, че е най-евтината писта в България) тя превръща тази ски дестинация в истинска оферта за начинаещи скиори, но и в отличен и спокоен вариант за деца. Може да си наемете ски учител и докато детето кара, да хапнете обилно вкусни кебапчета на цени, далеч от тези в Банско, да не говорим за Бъндеришка поляна. Лифтът работи от 9 до 16 ч., пистата разчита изцяло на естествен сняг. Ще видите отбивката за Кулиното надясно от главния път, ако идвате от София.

Има още 1 2 3

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град