Пълнозърнести храни – да! Но колко?
Елена Миланова
Снимка: www.graphicstock.com

Разнообразното и балансирано хранене е изключително важно за здравето, а адекватното информиране е задължително за съвременния човек. В тази кратка поредица от материали, касаеща пълнозърнестите храни, разглеждаме по-подробно какво представляват те и с какво са полезни за нас. Също така се спираме на някои специални техни представители, неразделна част от здравословното хранене.

Пълнозърнестият продукт съдържа в естествени пропорции всички компоненти, от които е изградено едно зърно от зърнено-житна (пшеница, царевица, овес, ръж, ечемик, просо, сорго и т.н.) или зърноподобна (киноа, елда) култура. Както при всички други групи храни, и при пълнозърнестите въпросът е не „дали да ядем”, а „колко да ядем”. Следва да се знае, че пълнозърнестите храни носят огромни здравословни ползи.

Световната здравна организация и националните здравни институции препоръчват от 3 до 5 приема зърнени храни дневно, като количествата зависят от възрастта и пола на човека и от вида на пълнозърнестата храна. Препоръчва се поне половината от приема на зърнени храни да идва от пълнозърнести източници. 

Препоръчителният прием на фибри за възрастен човек е между 21 и 35 г на ден. Това означава, че възрастен човек, консумиращ 2 000 ккал дневно, ще има нужда от 170 г зърнени храни или от около 56 г на всяко хранене, което се равнява на: 2 малки филийки пълнозърнест хляб, 1 чаша (220 мл) сварен ориз, елда, булгур, пълнозърнеста паста или 2 бр. малки пълнозърнести бисквити.

Внимателното вглеждане в етикета на пълнозърнестия продукт също е от особена важност. Знаем, че стига да се запазят всички компоненти на зърното, продуктът не губи от хранителните си качества, но например в пълнозърнестите кифли, кроасани, снаксове, кексове и пр. има и други съставки. Ето защо трябва да сте особено внимателни за наличието на сатурирани мазнини, транс мазнини, хидрогенирани мазнини и прекалено количество добавени захари, както и за точната индикация относно това какъв процент от нужните за деня фибри поемате със съответния продукт.

С подкрепата на Activia 

Използвани източници: 
http://healthyeating.sfgate.com; www.usda.com; https://www.choosemyplate.gov/grains ; http://www.heart.org; http://www.euro.who.int 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град