„Писма до непознатата“, Андре Мороа
Елица Павлович
„Писма до непознатата“, Андре Мороа (Издателство "Колибри")

Любовта, изневярата, приятелството, светските разговори, етикетът, флиртовете и сериозните увлечения, операта и литературата… В тази книга почти няма тема от живота, която да не е засегната. Изключението е само едно – ходенето на работа – занимание, което не касае никой от замесените в кореспонденцията. В света на автора и неговата анонимна приятелка времето минава по друг начин и по други правила, много различни от нашите. Всяка стъпка в живота е предварително обмислена и се подчинява на строго определен регламент.

Идеята, че една млада жена има нужда от ментор, за да влезе в света на богатите възрастни, запазвайки доброто си име, ми се струва толкова остаряла, че през цялото време имах чувството, че чета епистоларен роман отпреди поне два века. Всъщност книгата е написана през 60-те години на миналия век и се отнася към може би последната епоха в модерната история, в която облеклото и поведението все още са били подчинени на строг етикет, отклоненията от който са знак за лошо възпитание, а не за въображение или модна смелост.

Старомоден, елегантен и добре написан текст, който носталгично ми припомни за времена с друга скорост на живеене, хартиени писма и уважение към ерудицията и бавното натрупване на знания – неща, които отдавна сме загубили.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град