Пет манастира, в които да посрещнем Великден
Левена Лазарова
Снимки: Shutterstock

Усещането да посрещнеш деня на Възкресение не само извън града, но и на някое свещено място, е неописуемо. Никога няма да забравя мистичния трепет, който изпитах преди години в Добринище, когато посрещнахме дванадесетия час със свещичка в ръка под клоните на големите борове в църковния двор. В големите манастири в България е още по-вълнуващо, стига да харесвате тържествеността и ритуалността на религиозните обреди, които там се точат от Цветница през цялата Велика седмица, та чак до Възкресение. Ето пет идеи за посрещане на Великден в едни от най-хубавите български манастири...

 

Рилски манастир

На около час път от София, уютно закътан в гънките на Рила, Рилският манастир ни посреща винаги със самочувствието не само на най-големия български манастир, но и седин от културните символи на България. Включен в списъка на Юнеско за световното културното наследство, Рилският манастир може да предложи много не само на вярващите, но и на любителите на архитектурни и исторически забележителности. Построен е през десети век на мястото на стар храм от най-големият български светия - Св. Иван Рилски или от негови ученици. Можете да отседнете в килиите на самия манастир или в близкия хотел Царев връх, но трябва да побързате с резервациите.

 

Троянски манастир

На около час и половина от София, Троянският манастир привлича с големия си и внушителен двор и с прочутата икона "Св. Богородица Троеручица", която според легендата сама избрала манастира за свой дом. Църквата пък е изписана от майстор Захарий Зограф от Самоковската школа. Около манастира има още много за виждане и разглеждане - село Орешак, с занаятчийските си работилници и Природонаучния музей в с. Черни Осъм.

 

Дряновски манастир

Магическо местенце. Реката, планината, мемориала за загиналите в Априлското въстание четници на Бачо Киро и поп Харитон, пещерата "Бачо Киро", малката сгушена църквица. Можете да отседнете в близкия хотелски комплекс, който е досущ част от манастира и в чийто ресторант правят най-хубавите мекици на света. Не пропускайте да се отбиете и в китното Дряново, където да видите музея на Колю Фичето, моста над река Дряновска, построен от великия майстор и Часовниковата кула.

 

Соколски манастир

Соколският манастир “Успение Богородично” е разположен по горното течение на река Янтра, високо сред северните склонове на Стара планина. Намира се в местността Соколова пещера на 11 км югоизточно от Габрово и на 3 км от Етъра, които също задължително трябва да посетите. В средата на обширния двор се намира чешмата с осем чучура, дело на дряновския майстор Колю Фичето.

 

Бачковски манастир

На около два часа от София, но много близо до Пловдив, Бачковският манастир се гуши в подножието на Родопите и привлича с живописния си двор и високия кипарис, охраняващ църковния двор. За съжаление там не дават да се правят пейзажни фотографии, без разрешението на игумена. В близост можете да посетите Асеновата крепост и Асеновград или да се запилеете по Родопите - какво по-хубаво от това?

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град