Перфектните печени картофки в пет стъпки
Елена Миланова

Картофът, откакто е преплувал Океана, е опора в храненето на много хора. За мен обаче картофите са празник, който си позволявам много рядко, и затова ми е много важно да остана с прекрасни спомени до следващия път. Не бива да са пържени, но искам да са хрупкави, да миришат на масло, но и на подправки... Изобщо имам изисквания и затова се суетя малко повече, но резултатът си заслужава!

Първа стъпка: Намиране на малки картофи (1 кг). Желателно е да са пресни. Ако не са най-малките, стават и каквито намерите, но трябва да ги обелите. Ако са пресни, просто ги измивате добре. Можете да използвате и замразени полуготови бланширани картофки – просто прескочете втората стъпка.

Втора стъпка: Варене за 15 минути (ако не са обелени) и за пет-шест, ако са. След което ги отцедете и прехвърлете в купа.

Трета стъпка: В загрятата фурна и в тавичката, в която ще печете картофите, стопявате половин пакетче масло и 2-3 супени лъжици зехтин. Веднага след това изваждате тавичката и заливате картофите в купата. Посолявате и разбърквате.

Четвърта стъпка: Изсипвате картофите обратно в тавичката. Добавяте 2-3 клонки розмарин, 3-4 листенца салвия (градински чай) и една глава небелен чесън, който малко сте посмачкали, но не толкова, че да се разпадне. Печете на 200 градуса за 15 минути.

Пета стъпка: На 15-ата минута вадите картофите и с една вилица или чукчето за месо леко ги смачквате, но не бива да загубят все пак формата си на картофи. Така те ще се отворят малко, ще поемат още от маслото и ароматите. Връщате ги във фурната и печете още 15 минути, докато се запекат и хванат златиста коричка. Ако искате да са по-хрупкави и имате грил функция на фурната, в последните пет минути я използвайте – няма да съжалявате!

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град