Летни маршрути: Партенонас или гръцкият Лещен
Косара Чигирева

Много хора биха се възмутили от това сравнение, и вероятно с право, но на мен Партенонас изключително много ми напомня на така любимия на всички Лещен. Отново сгушено в планината и недостъпно за случайните минувачи, селището привлича със своята традиционна архитектура и древно минало. Улиците са тесни и стръмни, заобиколени от красиви каменни къщи, забулени в зеленина и много смокини. Тук човек може да се откъсне от суматохата в големия град и да се отдаде на безмълвно съзерцаване на красотата наоколо.

Идвам за втори път и се радвам, че мога да разкажа на повече хора за това място, скрито сред маслиновите хълмове над Неос Мармарас. Харесва ми и вярвам, че тук всеки може да открие по нещо за себе си: за романтичните бих препоръчала някое от бутиковите семейни хотелчета, предлагащи спираща дъха гледка към морето и невероятен интимен уют. За чревоугодниците горещо препоръчвам скромната таверна на входа на малкото площадче в селището, разположена точно до паркинга. Независимо от неугледния й вид, тук ще имате възможност да опитате най-добрата скара на полуострова, повярвайте ми. Непременно поръчайте месно плато за двама, което включва най-различни видове месо – от агнешки котлетчета до характерната местна луканка. Печеното сирене със син домат също не е за изпускане и определено не е нещо, което може да поръчате навсякъде. Всичко това върви идеално с домашно ципуро (вид гръцка ракия) или така популярната рицина. За малко да пропусна десертите – определено моята любима част – халвата и бялото сладко непременно трябва да влязат в листа с поръчките ви и предлагам после да си говорим пак...

За колекционерите на исторически впечатления Партенонас също има какво да предложи – църквата “Св. Стефан” (“Агиос Стефанос”) от 1837 г. и фолклорният музей.

Пропуснах да спомена, че мястото е било напълно изоставено и преоткрито едва миналия век през 1970 г. Днес повечето от къщите са напълно обновени, но все още може да се видят и руините на някои от невъзстановените. История, отново близка до тази на Лещен и факта, че той бе преоткрит и отново възроден в последно време.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град