Парижкият чаен салон "Анжелина"
Селина Йонкова
Снимка: Авторът

Странният начин да научавам и помня нещата, свързвайки и откривайки ги в други, се прояви и в "запознаването" ми с известния парижки чаен салон "Анжелина". Четейки си кротко в тролея на път за работа "Петрония" на Амели Нотомб, сричайки имената на различни марки шампанско, изведнъж осъзнах, че всъщност знам едно от упоменатите с любов места и дори съм опитвала прочутия му десерт "Монблан", за който Нотомб говори с присъщия за нея сладострастен плам.

Десертът "Монблан" е наречен така заради приликата му с едноименния заснежен връх в Алпите и се споменава за първи път от италиански готвач в далечната 1471 г. Основната разпознаваема съставка в него е подсиленото със сметана кестеново пюре. Знае се, че Чезаре и Лукреция Борджия са обичали този десерт. Във Франция той става популярен през XVII век.

През 1903 г. австрийският сладкар Антоан Румпелмайер отваря своя чаен салон "Анжелина", наречен така в чест на снаха му, на алея "Риволи" в градините на Тюйлери. Мястото скоро става притегателно за парижката аристокрация. Тук пиели своята чаша горещ тъмен шоколад Коко Шанел, Одри Хепбърн, известни дизайнери. Марсел Пруст обожавал мадленките на заведението и твърдял, че вкусът им го връща обратно в детството. 

Аз попаднах в салон от тази верига, вече притежание на група Бертран от 2005 г., поради навика си, когато се изморя и имам нужда да подредя видяното в музей или галерия, да сядам в кафене, което по някакъв начин изглежда свързано с мястото. Така за трети път на рождения ми ден следобедно седнахме в намиращия се в крило "Ришельо" на Лувъра салон на "Анжелина". Насладих се на чаша L'Africain, запазената марка горещ тъмен шоколад с поднесена отделно неовкусена сметана - страстна, сладостна, омайваща, възхитила такива ценители като Джулия Чайлд. Взех си и лъжичка от десерта "Монблан" на дъщеря си. Наместих вкусове, усещания и впечатления и благодарих за удоволствието да съм жива и обичана. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град