Москва през моите очи
Момичетата от града

Да си чуждестранен турист в Москва е изключително "лесно". Достатъчно е само да знаеш руски или поне да четеш кирилица.

Наистина не знам как успяват да се справят тези, за които кирилицата е екзотика. Първото, което се набива на очи, още щом излезеш от летището, е че всички надписи са на руски, включително и МакДоналдс. В метрото, в магазините, по улиците... всичко е на руски. За четящите кирилица е поне успокоение, че могат да познаят на коя станция в метрото се намират. Но пък дори и да се объркате и да изпуснете някоя станция, самото метро е толкова красиво, че със сигурност няма да съжалявате за пропуска си. Ако имате време и възможност, хванете линия "Кольцевая", слизайте на всяка станция и разглеждайте. Всички те са като музеи. Всяка от тях е със своя тематика и красота.

В Москва градският транспорт е прекрасно уреден, можете да разчитате без проблем на него и да се придвижвате спокойно. Има и голям брой маршрутни таксита, които са една идея по-скъпи от градския транспорт. В Москва доскоро имаше съвсем малко таксита, така че традиционен начин на придвижване е просто да вдигнете палец и да ви спре кола, която не е такси. Договаряте се с шофьора за какво заплащане би ви закарал до мястото, за което сте тръгнали. Но за чужденци това не е най-добрият вариант, тъй като може да попаднете на някого, който ще злоупотреби с незнанието ви.

Най-известната забележителност на Москва, разбира се, е Кремъл. Кремъл е не само сърцето на Москва и управлението на Русия, но и изключително историческо място. Посещения са възможни всеки ден с изключение на четвъртък. Входът е 500 рубли, а ако искате да посетите и Оръжейната палата, ще трябва да заплатите още 700 рубли. Искрено ви съветвам да го направите. Там има изключителни музейни експонати, в това число и сватбената рокля на императрица Екатерина.

Друга екскурзия, която се предлага на територията на Кремъл, е посещение на Елмазения фонд. Но там е доста трудно да се попадне поради факта, че вътре се влиза само в групи, а туроператорите изкупуват всички билети. Ако все пак успеете да си купите билет, ще попаднете в истинка съкровищница. В първата зала са изложени елмази, диаманти, най-различни скъпоценни камъни. Във втората са историческите ценности и изделията на ювелирни майстори от XVIII-XIX в., които до Революцията са били притежание на Руската империя.

Пред самия Кремъл се намира прекрасният Александър парк с неговата приказна река, в която има скулптури на любими руски персонажи.

Има още 1 2 3

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град