От А до Ям: Необходимо в кухнята
Елена Миланова

Знам, знам, че никой не обича дълги списъци правила и инструкции, но те са нужни, за да тръгнем "с правилния крак" в тази рубрика за основи на готвенето. Затова тази статия накратко ще премине през втората част от основните правила за поведение в кухнята (ако сте пропуснали първата, можете да я намерите тук) – и край със сухата материя!

В галерията към статията ще намерите и три илюстрации с необходими съдове, посуда и прибори в кухнята, които се постарахме да изчерпват основното. Умишлено изключихме ножовете, които са цяла малка вселена и за които ще говорим постепенно. Докато подготвях статията и проучвах такива списъци из Интернет, си дадох сметка, че досега по спонтанни покупки съм пръснала пари за една карибска почивка!

И така, основните правила са...

  1. Не купувайте повече кухненска посуда и оборудване, отколкото ви е необходимо. Вместо на количеството заложете на качеството на тиганите, ножовете и приборите си.
  2. Може да имате най-скъпия комплект тенджери, но ако не обръщате внимание на качеството на продуктите, с които готвите, резултатът ще е винаги посредствен.
  3. Гответе сезонно и винаги отивайте на пазар със списък и план. Това, освен че спестява пари, спестява и време, а с опита ще видите, че ще започнете да взимате малки решения и да правите размествания в менюто си още докато сте в магазина, когато нещо привлече окото и любопитството ви.
  4. Ориентирайте се добре за магазините и продавачите в зоната, в която пазарувате. Понякога в едни магазини месото е по-качествено, в други – зарзаватът. Ориентирайте се към качеството, а не към количеството. Не е нужно да ядете например месо и риба всеки ден, но когато ще готвите с месо, не правете компромиси и избирайте внимателно.
  5. Изградете си навици на пазаруване с внимание към цената. Винаги гледайте цената за килограм продукт. Така ще забележите, че удобните нарязани салати от плик например струват в пъти повече, отколкото ако посегнете към цяла салата. Никога не се отказвайте от това да изберете лично продукта си, било то и един морков.
  6. Поддържайте фризера си зареден, но периодично го преглеждайте и не оставяйте продуктите в него с месеци.
  7. Всяка година подменяйте сухите си подправки. Няма смисъл да поддържате десетки прашасали шишенца, пълни с мерудии, които отдавна са загубили аромата си.
  8. При готвене се придържайте към това, което французите наричат mise en place, тоест пригответе нещата предварително – свършете с миенето, беленето, рязането и измерването на продуктите, преди да започнете с изпълняването на рецептата.
  9. Когато имате гости, решете предварително кои прибори, чаши и посуда са ви нужни, планирайте ги добре спрямо ястията и ги измийте предварително.

Следващата седмица: Повече за подправките в кухнята и как се прави тоскански микс от подправки

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град