"Okja" (2017)
Елица Павлович
Снимка: www.imdb.com

Ако в киното имаше жанр „филм хибрид“, „Окча“ щеше да се изучава като образец от този вид. Абсолютно нищо в тази киноистория не е обикновено или предсказуемо.

Създаден от корейския режисьор Бонг Джуун-Хоу, но продуциран от Тилда Суинтън и Брад Пит. Разказващ историята на гигантската свиня Окча и нейната стопанка и приятелка – момиченцето Миджа, двете живеещи в идиличната, чудно красива провинция на Корея, и едновременно разкриващ чудовищната и отблъскваща реалност на хранителната индустрия, огромните ферми и алчните корпоративни шефове (Тилда, в две налудничави роли).

Странен и фантастичен филм, започващ идилично в далечна и чужда страна, след половин час вече пълен със звезди – Тилда, Джейк Джиленхол, Пол Дейно, Лили Колинс и още няколко, сред които впрочем огромната, подобна на симпатичен хипопотам свиня е най-еднозначно добронамереното същество. Изобщо самият филм е голямо предизвикателство за емоциите и здравия разум на зрителя – едновременно е тъжен, смешен, абсурден, симпатичен, отблъскващ, интригуващ, наивен и дори жесток. Всичко това – съпроводено от македонска музика!

Филмът „Окча“ предизвика скандал на тазгодишния кинофестивал в Кан, тъй като е продукция на Netflix и няма да бъде разпространяван по кината. Прожекцията му пред критиката е съпроводена с ропот и освиркване, така че в крайна сметка организаторите са принудени да блърнат логото на Netflix и официално да заявят, че от догодина ще допускат в конкурса само филми, които имат права за дистрибуция.

Окча във филма е генетичен експеримент, целящ да се създадат достатъчно големи ядивни животни, които да могат да изхранят човечеството. За медиите и публиката, която едновременно претендира за хуманност, но яде хамбургери, се създава легенда – Окча и нейните посестрими се отглеждат от фермери по целия свят в малки стопанства и живеят мирно сред природата. В един момент приказката свършва и Окча поема за лабораториите и кланицата в Ню Йорк, където единственият й шанс за спасение е Фронтът за защита на животните. Членовете му са почти толкова фанатични и безжалостни в устрема си, колкото и противниците им.

Финалът е напълно корейски – тоест озадачаващ за западния зрител, но пък задоволителен за Окча, а това, да не забравяме, си е нейната история.

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град