Американската Венера
Елица Павлович

Днес в Ню Йорк за туристите има специални обиколки по местата, на които има скулптури, за които е позирала Одри Мънсън – а те са над 50. Неслучайно още приживе я наричали "Мис Манхатън", "Девата Звезда", "Американската Венера", "Венера с ръце", а президентът Удроу Уилсън я определил като "въплъщение на САЩ". Образът й бил изобразен върху монетите от 10 цента и половин долар. Изобщо Одри била и си остава най-популярният модел в американското изкуство. Както често става, животът й изобщо не оправдал голямата й популярност. Тя живяла цели 104 години, но повечето от тях – в лудницата.

На панамериканската изложба в Сан Франциско през 1915 г. 152 от общо 200 представени скулптури представлявали изображения на Одри.

Одри Мъри Мънсън се родила през 1891 г. в Рочестър. Тя била едва петгодишна, когато родителите й се разделили и заминала с майка си за Ню Йорк. Семейството живеело много бедно и още на 13-годишна възраст Одри работела като продавачка на улицата. Един ден тя попаднала в обектива на известния по онова време фотограф Ралф Дрейпър. Той харесал снимката толкова много, че специално издирил момичето и го убедил да започне работа, като позира на него и колегите му фотографи, а по-късно и на скулпторите Изидор Конти, Александър Калдер, Адолф Вайман и много други. Одри била прототип на статуите "Девата-звезда" и "Венера с ръце", които и до днес са символи на Ню Йорк и Амстердам.

През 1915 г. славата на Одри била толкова голяма, че се стигнало до конфузната ситуация на панамериканската изложба в Сан Франциско 152 от общо 200 представени скулптури да представляват изображения на Одри, както и над половината от картините. Профилът й се появил върху монетите от десет цента и половин долар и така в САЩ нямало нито един човек, който да не е виждал лицето й – дори най-бедните, които изобщо не се интересували от изкуство.

Профилът й се появил върху монетите от десет цента и половин долар и така в САЩ нямало нито един човек, който да не е виждал лицето й.

През 1916 г. Одри Мънсън сключила договор със студията MGM и направила следващата логична стъпка в кариерата си – заминала за Холивуд. Там тя се снимала само в четири филма, но още първият от тях, "Вдъхновение", предизвикал скандал, защото Одри се появила в него чисто гола. Тя играела ролята на модел – това, което работела всъщност – и за нея било напълно естествено да позира съблечена. На критиките на моралистите Одри разумно отговорила, че преди да забранят филма, нека първо забранят класическото изкуство и голите фигури в музеите. В крайна сметка цензурата не посмяла да спре филма и той се излъчвал с голям успех.

През 1919 г. Одри и майка й се върнали в Ню Йорк и наели квартира у някой си Уолтър Уилкинсън, женен мъж, който се влюбил в Одри и започнал връзка с нея. В надеждата си да я склони да му стане жена, Уилкинсън убил съпругата си. Прокуратурата обвинила него, Одри и майка й като съучастници. Скоро станало ясно, че двете жени по това време дори не са били в града и обвиненията били свалени, а Уилкинсън се обесил в затвора. Журналистите обаче не престанали да преследват Одри. Тя дори се върнала в родното си градче с надеждата да избяга и да се скрие и работела като продавачка.

През 1921 г. Одри Мънсън написала сценарий за филм по мотиви от живота си и изиграла главната роля в него. Пресата отново се нахвърлила с критики, припомняйки историята с убийството. Одри се опитала да се самоубие, но, за нещастие, оцеляла, със сериозни поражения върху психиката. През 1931 г. съдът я въдворил в психиатрична клиника, от която тя не излязла до самия си край, цели 65 години по-късно.

Музата на Ню Йорк, чието лице и тяло още красят града, починала през 1996 г. на 104-годишна възраст, била погребана при баща си без табела с името й и изчезнала безследно. Паметта за нея останала само в изкуството.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град