Оденсе – един от най-приказните датски градове
Кристина Младенова

Тази Коледа едно дългоочаквано и мечтано от мен пътешествие стана реалност. Прекарах празниците на гости на най-добрата ми приятелка в Дания, заобиколена от хора, които ме обичат и които аз обичам. И въпреки че бях далеч от семейството и приятелите си в София, приключението беше приказно и ми донесе много уют и спокойствие.

Новият им дом се намира в село Херинге на остров Фюн и за да стигнем до него от Копенхаген, преминахме с кола по един от най-дългите мостове в Европа – Storebælt или Тhe Great Belt Bridgе.

Най-популярният и близък до нас град, за който си заслужава да ви разкажа повече, беше Оденсе. Той е един от най-старите градове в Дания и трети по големина в държавата. Въпреки това бих казала, че е един изключително малък град, идеален за разходка пеша или с велосипед.

В Оденсе има множество театри и музикални къщи, които обогатяват културния живот на неговите жители и посетители. Градът е пълен и със студенти и научни работници, тъй като там се намира Университетът на Южна Дания.

През 1805 г. в Оденсе е роден и известният писател, поет и разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. А неговата родна къща е музей, посещаван ежегодно от множество туристи. Именно с тази забележителност е най-известен и малкият приказен датски град.

Ние също я посетихме, но ви съветвам да не очаквате нещо твърде впечатляващо като гледка, за да не останете разочаровани. Все пак обаче е приятно да се разходите из родния квартал на Андерсен и да се полюбувате на малките очарователни къщички наоколо.

Разходката си продължете, като минете през катедралата в центъра на града и обиколите улиците в близост, които привличат с интересни магазинчета, малки уютни кафенета и ресторанти. А ако ви се хапва нещо интересно, ви препоръчвам да отидете в така наречения Arkaden Food Market. Пространството отново се намира в центъра на града и малко напомня на нашите Централни Хали. А вътре ви очакват много павилиони, предлагащи най-разнообразна интернационална и датска кухня, и два бара с всякаква местна бира.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град