Неапол – стръмни улици, великолепие на всяка крачка и ужасно вкусна храна
Бианка Иванова

Времето още е много подходящо за кратки разходки до Южна Италия, особено до градове като Неапол. Топли и задушни, тези местенца май даже са по-хубави, когато е по-хладно… поне така ни се струва на нас. Неапол също така се отличава освен с прекрасните си гледки и кокетни улички и с изобилието от ужасно апетитна храна. Толкова апетитна, че дори не ми остана време да я снимам… И тъй като това е едно от малкото ми пътувания, които не са фокусирани върху сърф, наблегнах на похапване и размотаване из красивите паркове, музеи и църкви.

Центърът е сравнително малък, както в повечето италиански градове, тоест не ви трябва кола, за да разгледате. Само се пригответе да повървите малко, тъй като много улици се спускат стръмно надолу към брега или се изкачват нагоре към някой музей или катедрала. Но да започнем от ниското.

Крайбрежният булевард е красив и приятен за разходка, но само при положение че избегнете района с пристанищата и тръгнете направо от замъка Castel Nuovo, покрай операта "Сан Карло", продължавайки към зоологическата градина. Тя е разположена в чудесен парк с фонтани и пейки за отмора, където препоръчваме да си похапнете сладолед и да се порадвате на усещането за безвремие.

Още по-нататък може да се изкачите някъде нависоко и да се радвате на гледка към града и вулкана Везувий. На връщане може да минете край площадчето с паметника Monumento ai Martiri napoletani през уличките, извеждащи до Piazza del Plebiscito. Това е и едно от най-разпознаваемите местенца тук, стават чудесни снимки, а една уличка води до прекрасна гледка към водата.

От този площад стръмно нагоре и встрани се простират пешеходни улички, претъпкани с туристи…

Ако ви се потапя в джунгла, минете оттам, навсякъде се предлагат местни сладкиши и още сладолед. Вие изберете, но откъдето и да заобиколите, не пропускайте да стигнете до колоритната улица Spaccanapoli и оттам до площад Piazza del Gesù Nuovo.

Ще го познаете по красивия орнаментиран монумент в центъра, а наоколо има прекрасни църкви от различни епохи. Често са пълни с набожните италианци и някой друг турист, но това няма да ви попречи да се насладите на пищната красота на олтарите, галериите, претъпкани с картини и скулптури, богато орнаментираните тавани и импозантните портали… Великолепие на всяка крачка.

А след толкова красота, нищо не радва както една ароматна прясно изпечена пица и чаша вкусно вино. Ще ги откриете… навсякъде!

Накрая, след като сте прекарали ден, два или три по тези улички, формиращи стария град, ви съветваме да се потопите в същинския Неапол. За целта ние предприехме амбициозно изкачване по хълмисти улици в жилищните квартали на север от центъра до Museo di Capodimonte. Най-сетне почувствахме как живеят истинските нeаполитанци… и бяхме на косъм от обезводняване. Но гледката си заслужава, както и музеят с прекрасния парк, палмите, градинката, перфектна за пикник, и едно ароматно еспресо в хладния вътрешен двор на замъка…

Така и ще запомня Неапол  цветен, топъл и… вкусен. 

 

Бианка разказва историите на приключенските пътешествия, които предприема със своя приятел, в блога им Wild Home Dreamers. Млади, неукротими и с вкус към необикновените ваканции, те пътуват често, за да карат сърф, ски или просто да се потопят в някоя нова, непозната вселена, да срещнат чуждестранни култури, начин на живот и кухня. Няколко години, прекарани във Франция, тримесечно пътуване из Европа с кола, сърф ваканция в Португалия и месец на островите в Индонезия са само част от приключенията им... Освен в блога можете да откриете повече за тях и в InstagramFacebook и Pinterest.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град