Моят Камино
Момичетата от града
Снимки: Авторът, Internet

„Справедливата битка е онази, която водим в името на нашите мечти!” (Паулу Коелю)

 

Казват, че пътят Камино започва за всеки от идеята да стъпи на него.

Близо осем години мечтах за Камино – още от мига, в който прочетох „Камино – пътуване на духа” на Шърли Маклейн. След това „Дневникът на един маг” на Паулу Коелю, „Сантяго де Компостела” на Радослав Стефанов, четях и съпреживявах пътеписи. Трупах надежда, че следващото лято ще бъда готова. Но се нижеха житейски събития и родителски отговорности, посрещнах и помагах за внуците си – „принцеса” Боряна и „принц” Явор, а и съответна финансова подготовка бе необходима.

Камино де Сантяго – този древен поклоннически път предстоеше. Започна обратното броене!

Всяка година прехвърлях по десет дена от отпуска си, за да мога следващата да разполагам с 30-35 дена – толкова са нужни за целия път. По разни причини отпускът ми се стопи и, поставена пред ново отлагане, а и с голямата подкрепа на моя син, взех твърдо решение да тръгна този септември и да измина поне последния етап от Пътя. Компанията ми се менеше всяка година. Може би заради недобра мотивация, липса на любопитство към неизвестното или житейски проблеми, но все не намирах съмишленици. И сега, и преди, определено смятам, че човек има нужда от компания, с която да сподели и съпреживее пътя. Макар самотното ходене в някои моменти да е много необходимо, добрата компания може и това да ти осигури.

И реших, тръгвам със случайни хора по Пътя. И може би категоричността, че тръгвам, най-неочаквано присъедини с голям ентусиазъм към идеята мои близки девойки и една приятелка, която нямаше твърдо решение да тръгне, така че се оформи група от четири души. Резервирах самолетни и автобусни билети, хотел в начална и крайна точка и две нощувки в Мадрид, които евентуално да съкратим, ако Пътят го наложи. Камино де Сантяго – този древен поклоннически път предстоеше. Започна обратното броене!

В основата на поклонническото движение към Сантяго де Компостела и възникването на пътя на св. Яков лежи легендата за този светец – един от 12-те апостоли на Исус Христос. Около десетилетие след кръстната смърт на Исус апостол Яков Зеведеев е екзекутиран. Неговите ученици пренасят тялото му до североизточна Испания и го погребват. В началото на IX век отшелник Пелагий наблюдава игра на светлини и падащи звезди – на това място откриват гроба на апостол Яков. Построяват църква, възниква селце, а по-късно се изгражда град Сантяго де Компостела. Според разпространено мнение Сантяго е испанското име на св. Яков, а Компостела се интерпретира като „полето на звездите”.

През Средновековието Сантяго де Компостела се превръща в един от най-големите поклоннически центрове след Йерусалим и Рим. Днес около 1000 души всеки ден посещават тържествената меса в катедралата на Сантяго де Компостела в чест на това, че успешно са завършили поклонението си.

Камино де Сантяго е голяма мрежа от древни пътища от цяла Европа, преливащи се в крайната точка Сантяго де Компостела в североизточна Испания. Най-популярният маршрут – Камино Франсес (около 800 км), започва от Сен Жан Пие дьо Пор на френско-испанската граница, преминава през Пиренеите, Памплона, Бургос, Леон, Сария до Сантяго де Компостела  и оттам до Финистере („краят на света”). Ходенето до Финистере изисква оше 3-4 дена, за което се получава допълнителна Компостела. Смята се, че Камино минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него.

Има още 1 2 3

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град