Master of art: „Айрис“
Елица Павлович

"Момичетата от града са влюбени в Айрис" – така трябва да се казва тази статия. Писали сме за Айрис Апфел много пъти, всяка от нас е научила нещо от нея и, сигурна съм, точно такива ще станем, като остареем. Нали, момичета?

Този филм е една рядка възможност да надникнем зад невероятните шарени снимки на Айрис и да видим, че животът й е точно такъв – пъстър, зает с какво ли не, напълно съвременен. Един 87-годишен режисьор (Албърт Мейзълс) снима своята 93-годишна приятелка Айрис. Двамата имат на какво да научат зрители в пъти по-млади от тях.

Айрис Апфел изобщо не е случайна фигура в света на модата и красотата. Зад гърба й има десетилетия успешна кариера в сферата на дизайна и интериора, работа с текстил и антики, безброй пътешествия с любимия мъж. Във филма съпругът на Айрис навършва 100 години и съжителството на тези двама остроумни и симпатични старци повече от шест десетилетия със сигурност им дава сили всеки ден. 

Самата Айрис неуморно повтаря, че е грозна, и затова за нея стилът е много по-важен от ефектната външност.

Айрис притежава огромен моден архив, който по интересен начин съчетава модели на великите дизайнери на миналия век с различни екзотични дрехи от пътешествията й. Още по-забележителна е колекцията й от бижута. Филмът дава възможност да се видят много от тези съкровища. Самата Айрис неуморно повтаря, че не следва правила, нито тенденции, че е грозна, и затова за нея стилът е много по-важен от ефектната външност.

Все пак правила има и те се виждат. „Айрис“ е шанс да открием как се става модна икона и да отбележим за себе си базовите правила на стила на Айрис Апфел. Ето какво забелязах аз:

Отличителният аксесоар. Големите кръгли очила на Айрис не само отлично прикриват големия й нос, но и са нейна запазена марка. Тя притежава големи кръгли рамки във всякакви цветове и с всякакви стъкла, те са толкова грабващ вниманието аксесоар, че доминират в цялостното й излъчване. В няколкото сцени, в които се налага да махне очилата си, Айрис прилича просто на всяка много стара жена.

Грамотна прическа. Къса коса, бяла, понякога с леки нюанси на розово или лилаво. Айрис има няколко варианта да носи косата си – леко разрошена или пригладена, според ситуацията. Нищо прекалено, нищо неестествено.

Цветовете. Прекаленото е запазено за гардероба на Айрис. Прави впечатление, че всичките й дрехи са цветни и дори на снимките като по-млада тя неизменно е облечена в ярки цветове. Дори любимите й дизайнери са именно тези, които работят много с интересни платове и ярки цветове – Унгаро, Лоран, Дрис ван Нотен. Когато е в черно-бяло, Айрис обезателно подчертава контраста с различни геометрични десени. 

Червило. Задължително, винаги цветно, винаги матово, нюансите зависят от дрехата.

Нищо на показ. И на снимките от по-младите си години, и особено днес Айрис е максимално облечена – около врата й има гердани, на ръцете – гривни, дълги ръкави, панталони. Нейният език са дрехите, не тялото.

Бижутата. Да, Айрис обича големи бижута. Само че не всякакви. Тя отдавна е решила да събира и носи само гердани и гривни. Много рядко носи пръстен или брошка, обици – никога. Те биха били в повече заедно с големите очила и герданите.

Смелост. Защото не всичко се получава винаги и понякога дори Айрис прекалява или няма достатъчно въображение точно този ден. Затова пък винаги има чувство за хумор.

Чудесен, вдъхновяващ филм, не го пропускайте!

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град