Mariza: За мен е важно да докосвам публиката
Левена Лазарова
Снимка: БГ Саунд Стейдж

Изключителен концерт ни очаква на 24 март в зала 1 на НДК! Талантливата и очарователна Mariza отново ще ни плени с носталгичните си и белязани с копнеж фадо изпълнения. А днес, броени дни преди концерта, вижте какво сподели най-известната португалка пред Момичетата от града!

Мариза, за четвърти път идвате в България. Какво ни носите този път?

Нося песните от новия си албум Mundo, нямам търпение да го представя пред българската публика. Разбира се, подготвила съм и няколко по-стари и добре познати песни като Chuva, Barco Negro, Meu Fado Meu и Rosa Branca.

Разкажете повече за новия си албум.

Mundo е албум за зрелостта и равновесието. Проектът показва музиката като начин за медитация, като начин за вникване и осъзнаване на емоциите. За мен е важно да докосвам публиката, затова и от известно време се стремя концертите ми да стават все по-интимни и лични.

През последната година получихте нови и големи признания, има ли останала награда, която да се стремите да спечелите?

Има, но, честно казано, ми се струва невъзможно да ги спечеля! Мечтая си за "Оскар" и "Грами"! Но да ви кажа откровено, наградите не са това, което ме движи напред. Да, те носят радост и удовлетворение, но Музиката е в основата на всичко! И така трябва да бъде винаги.

Разкажете ни за началото на кариерата си, трудно ли беше и какво Ви поведе по пътя на фадо?

Началото беше много спокойно, някак лежерно. Тогава португалската музика не беше много позната и нямаше натиск. Пет години по-късно нещата вече бяха различни. Започнах да пея на най-добрите световни сцени. Пътят ми е изпълнен с много любов, грижа и старание да представя музиката си по-възможно най-добрия начин.

Каква е ролята на Амалия Родригеш в живота Ви?

Мога смело да кажа, че Амалия е основна фигура – крайъгълен камък за всеки фадо изпълнител. Тя завинаги ще остане най-великата певица в историята на португалската музика. Най-добрата фадо певица, която някога се е раждала! В нашата музика времето се дели на преди и след Амалия Родригеш.

Правили сте много колаборации с известни лица на изкуството – Стинг, Саура, Буйка... Коя е най-ценната за Вас? 

Не мога да определя, защото за времето си всяка съвместна работа е имала своята цел и предназначение. Гордея се и се радвам, че успях да осъществя всички тези колаборации. Надявам се, че професията ще ме срещне и с други артисти, на които се възхищавам.

Как съчетавате работата и личния си живот? Знаем, че за една жена това винаги е предизвикателство...

Опитвам се да правя по-малко концерти, защото откакто станах майка, искам да прекарвам повече време със сина си и семейството си.

Какво обичате да правите извън работата?

Да прекарвам време с детето си. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град