Манчестър – история, култура, бизнес и футбол
Момчил Лазаров

Град Манчестър е промишленият мегаполис на Северна Англия. Градът е модерен икономически център и средище на културния живот във Великобритания. Той е и развит център на услуги, фокус на химическо, текстилно, хранително-вкусово производство, дървообработване и машиностроене. Но едновременно с това е културен мегаполис, древен град с много история, духовен и религиозен център и всепризнато родно място на едни от най-успешните футболни тимове в Англия. 

Площта му възлиза на 115,65 кв.км, населението – на 464 200 жители (градската агломерация наброява 2 240 230 жители), а гъстотата на населението в града е 4 014 жит./кв.км. Местният вестник „Гардиън” е сред вестниците с най-голям тираж във Великобритания. Манчестър е седалище на архиепископия на Англиканската църква, градът е побратимен с градовете Кордоба, Кемниц, Санкт Петербург, Лос Анджелис и мн. др. Климатът е умерен, с морско влияние, а средните годишни температури са 6 градуса през януари и 17 през юли. В мегаполиса най-застъпените религии са англиканство, протестанство и католицизъм.

През Манчестър преминава река Ъруел, както и плавателният канал Ливърпул-Лийдс.

Районът на Манчестър е колонизиран от римляните през 79 г. Гней Юлий Агрикола основава укрепление, наречено Мамуциум. По-късно англосаксонците създават селище в близост до крепостта. В писмени документи се споменава, че през 1282 г. градът има пазар. До началото на ХVІІІ век се развива като малко селище, дом на търговци на вълна (преди всичко от фламандски произход, заселили се тук през ХІV век).

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град