"Мама и смисълът на живота", Ървин Д. Ялом
Селина Йонкова
Издателство "Колибри"

Има нещо странно при привличането както с хората, местата, музиката и каквото и да било, така и с авторите. Един писател може да "изповядва" твоите идеи, да харесва неща, които ти допадат и на теб и все пак връзката читател-автор да не се получава. Това е положението между мен и Ървин Д. Ялом. 

"Мама и смисълът на живота" е втората прочетана от мен книга на този писател. Шестте истории в нея, наречени от него терапевтични, са съчетание между художествената измислица и почерпени от лекарската му практика случки, като в различните новели преобладава едното или другото. От почти документалното описание на терапията с болни от рак, ограниченията в болничните заведения, работата по преодоляването на скръбта по починал близък до откровената фантасмагория с Чеширския котарак - Ялом не спестява и не замаскирва вижданията и търсенията си в изпълнената повече с въпросителни, отколкото с категорични отговори психотерапия.

Авторът споделя с нас победите, лутанията, успехите, грешките и тяхното преодоляване, показва колко е тънък ледът, на който терапевтът стои, и как е невъзможно лечението да е успешно, ако взаимодействието помежду участниците в този процес не е двупосочно. С други думи, това в никакъв случай не е безинтересна книга, но аз затънах в нея, бавно и мудно отмятах страници и изпитах облекчение, когато тя свърши. Не се получи, това е! Не е моята книга, нито моят автор, съжалявам.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град