В изкуството има място за всеки
Момичетата от града

Днес, 6 януари, е третият ден, в който в зала 4 на НДК се реализира поредица творчески работилници, водени от хореографа и изпълнител Християн Бакалов. Ателието е първи етап от мащабния проект на артиста Small Future ("Малко бъдеще") и се провежда в рамките на инициативата на ДНК "Извинени присъствия" за работа с ученици в гимназиална възраст, с подкрепата на Национален Фонд "Култура" към Министерство на културата.

"Малко бъдеще" има своето продължение в проекта за пърформанс-инсталация Big Future ("Голямо бъдеще"), който ще бъде реализиран в Белгия през месец юни. Идеята е с участието на любители и професионални изпълнители на възраст от 8 до 88 години да се изгради интерактивен спектакъл. В него са поканени да участват хора от всички социални и възрастови групи, хора в неравностойно положение, хора с увреждания, изобщо всички, които биха искали да преживеят нещо различно и вдъхновяващо. Силата на този проект е в събуждането на артистичния потенциал у всеки участник и в превръщането му в активен съучастник в самия творчески процес.

Следващата поредица от работилници ще се състои между 25 и 30 септември. Те ще бъдат с участието и на белгийските изпълнители, а премиерата на "Малко бъдеще" ще бъде на 30 септември в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Част от творческия замисъл на Християн Бакалов е да превърне екипа на ДНК в главни действащи лица, а самото пространство да бъде променено от въображението на участниците. Зрителят на "Малко бъдеще" ще бъде активно въвлечен в нова и непозната творческа среда, където ще изследва непознати форми на възприятие на изкуството. Далеч от ролята си на пасивен наблюдател, той ще се превърне в съучастник в спектакъла.

Християн Бакалов завършва Държавното хореографско училище през 1991 г. във випуска на Илиян Дрангажов. През същата година е ангажиран в трупата на "Младия балет на Франция" в Париж. Кариерата му на танцьор продължава в Националния хореографски център Claude Brumachon в Нант. С тази трупа в продължение на 7 години реализира световни турнета в Европа, Латинска Америка, Африка и САЩ. През 1999 г. е поканен от "Младия балет на Франция" да постави четири шансона, първият от които е Au Suivant на Жак Брел. В периода от 2000 г. до 2005 г. поставя в Ню Йорк, Париж, Сеул, Лион, Прага, София. През последните 10 години взема участие като изпълнител в пиесите на световноизвестни режисьори като Роберт Вилсон, Жером Бел, Ян Фабре и Иво Димчев, с които продължава да работи и в момента. През 2009 г. се установява в Брюксел, участва в създаването на Volksroom пространството за съвременно изкуство на Иво Димчев. Носител е на наградата на Rayonnement de L'Opera de Paris. Завършил е педагогика в Националния център за танц в Париж.

Проектът се осъществява в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и Френски институт, София.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град