Макао – между Лас Вегас, Китай и Португалия
Мина Котларова

Макаo бе едно от първите места, които посетих в Азия, и както повечето му посетители, го комбинирахме с няколко дни и в Хонг Конг. Фериботите, за наше голямо учудване, бяха на всеки 15 минути, а пътуването отнема около час.

Макао се състои от полуострова Макаo и островите Тайпа и Колоан. Днес обаче двата острова вече са съединени. Когато преди няколко години на Международния панаир по туризъм в Лисабон попитахме представител на щанда на Макао за площта му, отговорът, който получихме, бе: "Вече достигнахме 30 кв. км", което предизвика любопитството ни.

Когато пристигнахме на пристанището, всичко наоколо изглеждаше подобно на Хонг Конг  забързани азиатци притичват във всички посоки. След като обаче се поразходихме, гледната ми точка коренно се промени. Защото Макао в никакъв случай не е само високи сгради и казина. Макаo е една невероятна смесица на култури, които съжителстват заедно, но реално не се смесват. Странна и същевременно много интересна е украсата за китайската Нова година насред така типичния португалски паваж…

Макаo е независима от Португалия територия от 1999 г. насам, но португалският език е все още официален (заедно с мандарин) поне до 2049 г. Поради тази причина имената на улиците са изписани както на португалски, така и на мандарин (качвайки се в едно такси обаче, след като казахме на португалски името на улицата, до която искахме да стигнем, бяхме изгонени с репликата "No English!"; горкият таксиджия дори не разбра, че говорехме на уж официалния му език).

В Макаo все още съществуват действащи християнски църкви. Руините на фасадата на църквата "Св. Павел", изгоряла през 1835 г. по време на тайфун, са изключително красиви и впечатляващи.

(В района около църквата "Св. Павел" предлагат за дегустация нещо, което на вид силно напомня желиран мармалад. Всъщност обаче е свинска маз, която лично на мен не ми хареса. Имайте го предвид, ако решите да го пробвате и очаквате да е сладко на вкус.)

И от религиозни монументи до "Улицата на щастието", Макаo продължава да впечатлява с още контрасти. Тази малка тясна уличка с червени прозорци някога е била любимото място на мъжете в града. Днес там

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град