"Любимата формула на професора", Йоко Огава
Елица Павлович
Издателство "Колибри"

Чудно нещо е приятелството. Понякога може да те накара да се вгледаш в света с други очи и да заобичаш неща, към които поначало интересът ти е почти нулев. Като например математиката и бейзболът – две сфери на живота, към които нямам почти никакво отношение.

Книгата на Йоко Огава – популярно и награждавано многократно в родината си произведение, разказва за един възрастен професор по математика, запален по бейзбола, и за неговите единствени приятели – младата му домашна помощница и нейният десетгодишен син. Оригиналното заглавие на книгата е "Домашната помощница и професорът" и интерпретацията на български, макар и по-поетична, несправедливо пропуска ролята на тази мила и добра жена, която всъщност е и разказвач на историята.

Възрастният професор страда от много рядко, но регистрирано в медицината нарушение на паметта – той помни само 80 минути. Светът за него е спрял през 1975 г. и единствените трайни стойности, останали на земята, са простите числа и бейзболът. За тях той може да говори винаги, поетично и красиво, така че омагьосва и прислужницата си, и детето й, и читателите. Между тримата герои в книгата, напълно различни помежду си, се поражда крехка и прекрасна обич, в която професорът внася абстрактната и божествена красота на числата, а прислужницата и синът й – вълненията и тревогите на реалния живот.

Написана изключително елегантно, семпло и вълнуващо, това е една чудесна мъдра книжка, която по изумителен начин напомня колко голям и странен е светът и че приятелството е най-доброто лекарство за всяка наранена душа. Веднага се сетих за любимата си книга "Внучката на господин Лин", една също толкова необикновена история за приятелство и близост между напълно различни на пръв поглед индивиди.

В моята лична класация това веднага влиза в групата "книги за подарък на приятелки". Хубавите емоции трябва да се споделят, а приятелките са точно затова – любими хора, чиито странности са станали част от нашия свят. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град