Знаете ли за Луис и Кларк, пионерите на Дивия запад?
Момчил Лазаров
Американска юбилейна пощенска марка от 1954 г. по случай 150 години от експедицията на Луис и Кларк

Голямото пътешествие на Запад на двама изследователи – Мериуедър Луис и Уилям Кларк – през 1804-1806 г. е първата американска експедиция, прекосила територията между Атлантическия и Тихия океан и върнала се обратно. Тя е подчинена на една голяма цел – откриването на път по вода от Източния бряг на САЩ до Тихия океан. Походът разкрива за младите Съединени щати един нов свят и пътища за експанзия, по които в продължение на век тръгват хиляди заселници, водени от жажда за нов живот и щастливо бъдеще. Акцията е подпомогната финансово от президента Томас Джеферсън.

В резултат на успешната мисия на Луис и Кларк американците придобиват по-големи знания за географията на Запада под формата на карти на големите реки и планински вериги. Наблюдавани и описани са над 178 растения и 122 вида и подвида животни. Насърчена е търговията. Поставено е началото на дипломатически отношения с много местни индиански племена. Засилена е американската претенция към територията Орегон.

Уилям Кларк и Мериуедър Луис, портрети от Чарлс Уилсън Пийл

Когато тръгват на път, Луис е на 35, а Кларк – на 39 години. И двамата са бивши военни, в армията се сприятеляват и мечтаят за съвместно командване на експедиция на Запад. През май 1804 г. начело на група от 50 души пътешествениците поемат от Сейнт Луис на запад към Мисури. Луис изучава геологията, флората и фауната на непознатите земи, а Кларк прави карта на течението на река Мисури.

Инструкциите на президента са да се установи контакт и приятелски отношения със силното и голямо индианско племе на сиуксите. Сиуксите янктон посрещат добре белите изследователи, но сиуксите тетон трудно се съгласяват те да минат през земите им. Групата прекарва зимата в територията на племето мандани. Мисури замръзва, а температурата пада до -18 градуса по Целзий, мъжете се прехранват от лов на дивеч и бизони.

През лятото пионерите на Дивия запад са отново но път и достигат големите водопади на Мисури. След преход от само деветнадесет километра за цял месец през водопадите членовете на експедицията се срещат с индианците шошони. Те им осигуряват оседлани коне и групата поема към Скалистите планини.

През октомври 1805 г. тя достига брега на река Колумбия и с лодки се спуска по течението й, като накрая пристига на крайбрежието на Тихи океан. Там прекарва следващата зима.

Трасето на експедицията

Обратният път е изключително тежък. През март белите срещат съпротивата на индианците чинук. Пътешествениците не успяват да прекосят планинската верига Битър Рут и спират в Травълърс Рест. Тук двамата водачи се разделят, Луис поема към река Мариас, а Кларк се отправя към Йелоустоун.

Първата част води тежки боеве с племето на сиксикау (черните ходила) и при отстъплението си белите изминават 190 км за 24 часа. Кларк се сблъсква с индианците кроу (гарвани), които му открадват половината коне. Двете половини на експедицията отново се събират (по случайност), отново преминават през земите на племето мандани и накрая пак водят сражения с тетон сиуксите.

По течението на Мисури спътниците изминават средно по сто километра на ден и на 23 септември 1806 г. се връщат в отправната точка, Сейнт Луис. От началото на пътешествието са изминали две години и никой в града не е очаквал да ги види живи.

Тази първа мисия на белите изследователи е и първият сериозен сблъсък с Дивия Запад. За коренното население – индианците, последвалото настъпление на САЩ се превръща в истинска катастрофа. Белите напредват неудържимо, жадни за нови земи и богатство. Териториите на червенокожите намаляват, борбата им е отчаяна, но обречена на неуспех. Експанзията на Съединените щати на Запад променя етническата картина в граничните райони и става предпоставка за американизирането на новите земи. Голямата “Американска мечта” става символ на независимост и усещане за неограничени възможности.

Паметник в Кларксвил, Индиана, изобразяващ повторната среща на двамата изследователи

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град