Летни маршрути: Язовир Широка поляна в Родопите
Дина Карагяурова

Откакто се помня, всяка година семейството ми прекарва част от лятната си отпуска на палатка в планината. Мястото винаги е едно и също и не се е променило вече цели тридесет лета - язовир Широка поляна. Беше любов от пръв поглед. И още ни държи, щом всяко лято без изключение и независимо от обстоятелствата се връщаме тук. 

Широка поляна се намира в Западните Родопи в близост до други два големи и небезизвестни язовираГолям Беглик и Доспат. Надморската височина е около 1500 метра, така че прохладата е гарантирана, дори и в най-знойните юлски и августовски жеги.

Язовирът e голям и разлат по форма, изглежда така, все едно е съставен от множество малки язовири, има много очарователни полуостровчета и островчета. Брегът е полегат и е осеян с гъста борова гора, а това осигурява многобройни и разнообразни места за къмпингуване. Може да опънете палатката си на самия бряг под сянката на дърветата и с гледка към язовира или да си намерите някое скрито и уютно местенце в боровата гора. Може също да паркирате кемпера си на някое от широките открити площи около язовира или пък да направите лагера си на някое от живописните полуостровчета.

На места брегът е покрит със ситен пясък и се образуват малки плажни ивици, които летуващите ползват подобно на плажове. Разбира се, има и безброй други неща, които бихте могли да правите като планинско колоездене, риболов, каране на лодки и канута, пешеходни преходи, любимото ми бране на горски плодове (има изобилие от боровинки, ягоди и малини), събиране на гъби, бране на пресни билки или просто лежане в хамак и съзерцаване на природата около вас. Гледките пълнят душата и сърцето. И зареждат батериите. А вечер е времето за лагерния огън, за най-ярките звезди и най-ясния Млечен път.

А когато започнете да се ориентирате за часа по положението на слънцето, когато загубите представа кой ден от седмицата и коя дата е и когато забравите да заредите батерията на телефона си, тогава знайте, че сте имали лукс, който малцина си позволяват - пълното изключване.  

Е, иска ми се къмпингуващите на Широка поляна да бяха наполовина по-малко, а останалата половина да се отнасяха с малко повече грижа към природата, но това е една друга тема.

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град